Концерт пијаниста Бошка Стојадиновића и Луке Петровића

20.02.2023., 21:00

Млади пијанисти Бошко Стојадиновић и Лука Петровић су студенти треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду. Публици у Београду ће се представити пеограмом под називом Лист – Шопен – Гранадос: Корацима романтичарских уметника.

Програм:
Фредерик Шопен
Балада бр. 1 у ге–молу, оп. 23
ЛУКА ПЕТРОВИЋ

Фредерик Шопен
Скерцо бр. 3 у цис-молу, оп. 39
БОШКО СТОЈАДИНОВИЋ

Фредерик Шопен
Етида у е–молу, оп. 25/5
ЛУКА ПЕТРОВИЋ

Фредерик Шопен
Етида у Е–дуру, оп. 10/3
Етида у цис–молу, оп. 10/4
БОШКО СТОЈАДИНОВИЋ

Франц Лист
Концертна парафраза на Вердијеву оперу ‘Риголето’
ЛУКА ПЕТРОВИЋ

Енрике Гранадос
Концертни алегро, оп. 46
БОШКО СТОЈАДИНОВИЋ

Модератор: АЛЕКСАНДРА СОММЕР

Биографије:
Пијаниста Лука Петровић је студент треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи Биљане Горуновић. Добитник је престижних награда на такмичењима као што су Фестивал Исидор Бајић (Нови Сад, 2016), Такмичење младих пијаниста (Зрењанин, 2018), Међународно такмичење младих пијаниста (Шабац, 2019), Смотра талената Србије (Сремски Карловци, 2019), Републичко такмичење (Београд, 2019), Фестивал словенске музике (Београд, 2020) и Међународно такмичење младих пијаниста Владимир В. Селивохин (Београд, 2020). За освојене прве награде на републичким и међународним такмичењима, као солиста и камерни извођач, је добио награду Фондације Драгице Николић. Такође је добитник две Видовданске награде града Новог Сада и стипендије Меланије Бугариновић. Учествовао је на многим мајсторским курсевима. Као солистички извођач је наступао у реномираним салама у Сомбору, Новом Саду и Београду. Учествовао је на пројекту Нови Сад – Европска престоница културе, на фестивалима ФЕНОК (Кикинда), Дунавски дијалози – Фестивал савремене уметности у Галерији ликовних уметности Рајка Мамузића (Нови Сад) и Дани Ђуре Јакшића – Липарске вечери (Српска Црња). Као клавирски сарадник сарађује са оперским уметницима, а свирао је и на бројним међународним такмичењима. Наступа са братом, младим саксофонистом Вуком Петровићем у оквиру дуа Таке Тwо. Редовно гостује на РТС, РТВ и Н1 телевизији.

Пијаниста Бошко Стојадиновић је студент треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи Милана Миладиновића. Завршио је ОМШ Исидор Бајић у класи Милене Апић, и Средњу музичку школу у класи Олге Борзенко, као ђак генерације. Добитник је престижних награда на клавирским такмичењима, као што су Јосип Славенски (Нови Сад, 2015), Међународно такмичење младих пијаниста (Шабац, 2015), Републичко такмичење ученика музичких школа Србије (Београд, 2015), Фестивал словенске музике (Београд, 2020), Такмичење Владимир В. Селивохин (Београд, 2020); као и три титуле лауреата на такмичењима као што су Републичко такмичење (Београд, 2013), Меморијал Војислав Вучковић (Београд, 2015) и Фестивал Исидор Бајић (Нови Сад, 2016).
Учествовао је на мајсторским курсевима еминентних професора. Наступао је у престижним салама у Новом Саду, Сомбору и Београду, као и у Хрватској, Црној Гори и у Енглеској. Посебан успех представљају концерти на којима је Бошко Стојадиновић наступао прошле године широм Вирџиније под покровитељством музичког центра Гарт Њуел, који га је одабрао као јединог пијанисту добитника стипендије из Европе.

Loading...