Концерт виолинисткиње Јоване Удовић и пијанисткиње Наталије Младеновић

20.03.2023., 20:00

Млада виолинисткиња Јована Удовић је студенткиња Факултета музичке уметности у Београду у класи Роберта Лакатоша. На концерту ће се представити делима Јевтића, Бетовена, Моцарта и Сен-Санса заједно са пијанисткињом Наталијом Младеновић.

Програм:
Иван Јевтић
Свита за соло виолину (избор)
I Con rigore
II Dolce amoroso
VTempo giusto

Лудвиг ван Бетовен
Соната за виолину и клавир бр. 7 у цe–молу, оп. 30/2
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo: Allegro-Trio
Finale: Allegro

Волфганг Амадеус Моцарт
Концерт за виолину бр. 5 у А–дуру, К. 219 (избор)
I Allegro aperto

Камиј Сен-Санс
Интродукција и Рондо капричозо, оп. 28

Биографија:
Јована Удовић (Београд, 2004) је музичко образовање започела са 8 година у класи Лидије Ранковић. У 6. разреду је прешла у Школу за музичке таленте у Ћуприји, у класу Драгутина Младеновића. Године 2021. је уписала Академију уметности у Новом Саду у класи Роберта Лакатоша, у чијој класи је тренутно студент друге године на ФМУ у Београду. Учествовала је на бројним музичким радионицама, семинарима и мајсторским курсевима.
Освојила је бројне награде на домаћим и међународним  такмичењима, од којих су најзначајније: прва и специјална награда за извођење румунског аутора на међународном такмичењу Еуген Котону у Румунији, прве награде и лауреат на Републичком такмичењу, прва и специјална награду Арт центра на такмичењу Таленти за Европу у Словачкој, трећа награда на такмичењу Јарослав Коцијан у Чешкој, лауреат и прва награду на Међународном такмичењу гудача у Нишу, прва награда на међународном такмичењу Охридски бисери.
Добитница је Светосавске награде, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Одржала је солистичке концерте у еминентним београдским салама. Као солиста и члан оркестра активно је наступала на бројним концертима широм Србије. Наступила је као солиста уз пратњу Окестра Школе за музичке таленте на Гала концерту Фондације Добар глас у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца.
По позиву члана жирија такмичења Охридски бисери наступала је на манифестацији Violin fest свирајући у Сали Македонске филхармоније.
Завршила је и основну музичку школу клавира у класи Александре Бајлер у Београду.
Као члан пројекта ЕSYO (Европски дух омладинског оркестра) наступала је на концертима широм Италије и Словеније, док је током 2022. године учествовала на оркестарском фестивалу YEC (Young Euro Classic) наступајући у Концертхаусу у Берлину.

Наталија Младеновић је почела да учи клавир са пет година у Самари (Русија). Од једанаесте године похађала је  Централну специјалну мизичку школу при конзерваторијуму Чајковски у Москви, где су њени професори били Владимир Буњин и Анатолиј Рјабов. Са седамнаест година је примљена на Московски државни конзерваторијум Чајковски, где је студирала у класама Ларисе Дједове, Ирине Осипове и Јевгенија Малињина. Магистрирала је у класи  Невене Поповић на ФМУ у Београду.
Добитник је награда на Међународним такмичењама Петар Коњовић у Београду и Рубинштајн у Паризу. Наступала је широм Европе, као и широм некадашњег Совјетског Савеза. Као солиста је наступала са оркестром Самарске филхармоније и оркестром РТС-а, под управом Ангела Шурева и Бојана Суђића. Учествовала је у извођењу опера Зора Д., Маратонци и Две главе и девојка Исидоре Жебељан. Сарађивала је са истакнутим виолончелистима, међу којима су Кирил Родин, Стефан Попов, Ксенија Јанковић, Минео Хајаши, Александар Бузлов, Марк Копе; и виолинистима Сретеном Крстићем, Матејом  Маринковићем, Јованом Колундзијом, Ли Цуан Јином, Драганом Лаwфорд, Раулом Гарсијом Марианом, Јуријем Ревичем и другима. Са виолинисткињом Иваном Аћимоски-Жикић је одржала низ концерата у Србији у оквиру Националне концертне сезоне. Била је клавирски сарадник на Јавном часу који је одржао у Београду Миша Мајски. Учествовала је на фестивалима БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Чело фесту и Међународној трибини композитора. Била је ангажована као официјални клавирски сарадник на такмичењу Музичке омлдине. Снимила је компакт диск са виолинистом Станком Мадићем, као и неколико дела Љубице Марић на диску издатом поводом 100 година од рођења композиторке. Делује као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

Loading...