Представљање компакт-диска „J. S. Bach – Clavierübung III“ Марка Петричића

09.03.2023., 13:00

Оргуљаш и хармоникаш Марко Петричић, који живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, представиће свој најновији двоструки компакт диск под називом J. S. Bach – Clavierübung III који је објавила издавачка кућа MSR Classics label.

Наслов Clavierübung, што би се могло превести као Вежбе за клавијатурне инструменте, у Бахово време служио је као општи назив за публикације у којима су сабрани комади за чембало, клавикорд или оргуље. Током службе у Лајпцигу Бах је под овим насловом објавио четири свеске. Трећа свеска je објављена 1739. године под насловом који би у преводу гласио: Трећи део Clavierübung-а, који чини широк избор прелудијума по катехизми и другим химнама за оргуље. Сабрано за љубитеље музике и познаваоце, посебно, оваквих дела, за препород духа, од Јохана Себастијана Баха, краљевског композитора пољског и саксонског двора, кантора и вође ансамбла Chorus Musicus’ у Лајпцигу.

О компакт диску:
Којa је намера, или који мотив стоји иза овог пројекта? Постоји толико интегралних снимака Clavierübung III Ј. С. Баха, па шта ме је привукло да додам још један? Колико ми је познато, ово је први снимак у потпуности изведен на бајан хармоници. Овај инструмент, који свирам од детињства, баца оригинално светло и нуди јединствену интерпретацију ових комада. У комбинацији са оргуљама, разноврсност облика, текстура и изражајних могућности отвара нове интерпретативне идеје слушаоцу и извођачу. Регистар хармонике има исту функцију као и регистри оргуља – мењају тембар звука. Сваки покрет користи другачији регистар да осветли карактер дела и да допринесе укупном звучном облику збирке. Експресивна снага меха омогућава велики динамички контраст и открива нове музичке аспекте ових ставова.
Оргуље опус 154 градитељске куће CB Fisk, су инаугурисане у Нортминстер презбитеријанској цркви серијом концерата током 2021. године. Иако се ради о мањем инструменту, свестраност граничника и њихов фини звук нуде разне комбинације у интимном окружењу. Ова два инструмента заједно прилично успешно остварују формално кохезивно јединство између велике и мале поставке корала.
Марко Петричић

Више информација о компакт диску

Биографија:
Марко Петричић (Београд) је завршио мастер и докторске студије на Универзитету за музику Индијане у класи др Кристофера Јанга. Др Петричић је ванредни професор оргуља и црквене музике на Универзитету Индијанополиса. Предавао је оргуље и оргуљску литературе на Универзитету Индијане. Као активни црквени музичар, ради као оргуљаш и музички асистент у Презбитеријанској цркви Нортхминстер.
На Националној конвенцији Удружења оргуљаша Америке одржаној 2014. године у Бостону, презентова је научни рад Интерпретација дела за оргуље на бајан хармоници. Био је предавач и извођач на Сусрету оргуљаша (Pipe Organ Encounter) 2015. године на Универзитету Валпарејса у Индијани, а директор Сусрета оргуљаша 2014. године на Универзитету Индијанополиса.
Др Петричић је освојио бројне награде на оргуљашким такмичењима од којих се издвајају Прва награда на Националном оргуљашком такмичењу Сан Марино у Калифорнији. Био је члан жирија Националном оргуљашког такмичења у Форт Вејну.
Објавио је компакт диск са музиком француских романтичара под називом French Accent за Pro Organo. У својој каријери концертног оргуљаша имао је прилику да одржи реситале у Цркви Светог Тројства и Катедрали Светог Патрика у Њујорку, али у бројним дворанама и црквама широм САД, у Немачкој, Шведској, Шпанији и Србији. Године 2009, др Петричић је отворио 9. међународни фестивал Дани оргуља у Београду, а његов наступ је, према речима критике, опчинио публику. Ово ће бити његов четврти наступ на београдском фестивалу.
Као извођач на бајан хармоници, Марко Петричић је освојио највиша признања на међународним такмичењима у Италији, Немачкој, Југославији и САД. Наступао је са Симфонијским оркестром Индијанаполиса, Камерним оркестром Индијанаполиса, као и Напуљском филхармонијом. Његов ЦД The Years of Pilgrimage добио је одличну рецензију на сајту Accordions Worldwide.

 

Loading...