Промоција књиге Дванаест радова Михаила Васиљевића

22.06.2023., 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Четвртак, 22. јун у 19 сати

 

Промоција књиге Дванаест радова, фотографа Михаила Васиљевића

 

У галерији Артгет биће представљена књига фотографија Дванаест радова, аутора Михаила Васиљевића, а у разговору ће учествовати аутор уводног текста Саша Јањић, историчар уметности и независни кустос, уредник књиге Иван Арсенијевић, визуелни уметник и уредник ликовног програма СКЦ Крагујевац, Михаило Васиљевић, визуелни уметник и Јана Глигоријевић, уредница галерије Артгет. Књига Дванаест радова издата је у оквиру Студентског културног центра у Крагујевцу.

 

„Радећи у оквиру медијских ограничења, али и против њих, Васиљевић фотографију разуме као концептуалну алатку, односно медиј који поседује моћ приказивања реалности, иако има велики потенцијал за манипулисање представом и њеним значењем. Може се рећи да је у основи његовог рада мишљење света кроз фотографију, не само у смислу више или мање конципираних или поетизованих призора већ кроз сложено уодношавање субјекта и објекта, захваљујући коме су видљиви различити контексти фотографије као свеприсутног друштвеног феномена. […] Васиљевић својим радовима тражи радозналог и образованог реципијента који сам долази до сазнања, приморавајући га на преиспитивање фотографије као вишеструког медијатора гледања, знања, памћења и разумевања, односно арбитра дијалога личног и колективног, политичког и естетског, уметничког и неуметничког.

[…] Васиљевић је створио опус који је дивергентан по тематици, док је истовремено кохерентан по питању поетике. Номинално, његови радови нису лако разумљиви – његове фотографије најчешће избегавају стереотипе лепоте, може се рећи да су донекле и херметичне. Оне нису наметљиве, већ одмерене, суздржане у мирноћи и достојанству и захтевају одређено предзнање, као и посматрача који се усуђује да оде корак даље. Набијене су значењем које укључује, али унеколико и превазилази фотографски медиј, галерију или процес излагања и тумачења уметничког рада. Оне захватају шири контекст који обухвата друштво, његову културу, историју и знање које оно производи. Поетика Васиљевићевих радова […] ослања се на уметничку традицију колико и на савремени тренутак, из кога његове фотографије излазе као слике направљене да трају, без журбе и превирања, са искреним поштовањем и разумевањем животних околности.”

Из текста Саше Јањића „Друштвена условљеност фотографије”

 

 

Биографија:

Михаило Васиљевић (Београд, 1981). Дипломирао је 2005. године на Катедри за фотографију, Академија уметности БК, Београд. Мастер студије Теорије уметности и медија завршио 2009. године на Универзитету уметности у Београду. Од 2019. године на докторским студијама Историје уметности, Филозофски факултет у Београду. Од 2001. године, његови радови излагани су на бројним изложбама. Добитник је награде Different Worlds: Young Contemporary Photography, Љубљана, 2015; био је финалиста награде Димитрије Башичевић Мангелос (2015, 2016). Радио је као предавач на Академији уметности БК (2005–2009) и као доцент на Новој академији уметности (2009–2016) у Београду. Био је кооснивач је и коуредник независног удружења Центар за фотографију (2011–2019). Његов уметнички и теоријски рад везан је за фотографију као друштвени феномен и усмерен је на истраживање идеолошких образаца и културних процеса.

http://mihailovasiljevic.com

Loading...