Призван и позван / БЕЗ // 29. 6 – 5. 7. / 18.00

29.06.2023-05.07.2023, 18:00

У истом термину од 18.00 емитоваће се један за другим филмови:

Призван и позван
и одмах потом
Без

 

Дворана Културног центра, Коларчева 6
Четвртак, 29. јуна, након пројекција
Разговор са ауторима водиће и модерирати филмски критичар Зоран Јанковић

 

ПРИЗВАН И ПОЗВАН

Србија, 2022, 63’
Документарни
Режија, сценарио, монтажа и продукција: Лука Папић, Срђа Вучо
Ко-продуцент: Јован Бачкуља
Камера: Лука Папић
Монтажа: Лука Папић, Срђа Вучо
Дизајн звука: Мићун Јауковић
Композитор: Бранислав Јованчевић
Глумци: Милорад Јакшић Фанђо, Милан Младеновић – Пра Милан од Лужице, Драган Јовановић, Саво Нешковић, Љиљана Ћуић

Призван и позван је политичка комедија са трагичним последицама која, проматрајући један од најчуднијих периода у српској политичкој историји, говори о четири бивша председничка кандидата, данас неприлагођена антихероја који се присећају свог учешћа на првим вишестраначким изборима 1990 године, и поново проживљавају тај, за све њих, судбоносан догађај, не схватајући да они играју само споредне улоге.

Фестивали: ИДФА, Енвисион цомпетитион, Амстердам, 2022; Pordenone DocFest, Порденоне, Италија, 2023; Белдокс, Београд, 2023, награда за најбољу монтажу и награда публике за најбољи европски филм; Subversive FF, Загреб, 2023; Underhill фестивал, Подгорица, 2023, специјално признање.

 

 

БЕЗ

Србија, 2022, 61’
докуфикција

Режија: Лука Папић
Сценарио: Лука Папић, Срђа Вучо
Камера: Лука Папић
Монтажа: Јелена Максимовић
Дизајн звука: Јаков Мунижаба
Композитор: Бранислав Јованчевић
Глумци: Александар Денић, Ђорђе Бранковић, Владимир Илић Ила, Саво Нешковић, Драгиша Бинић, Драган Новковић, Александра Виријевић

Након што је добио отказ, Александар, аутсајдер и сликар из Београда губи пса и сада је у потрази за њим. Заједно са својим необичним пријатељима, он нас води на путовање кроз своју визију Србије и њен друштвени, политички и емотивни контекст. Лутајући овим фрагментима и Александар и Србија траже свој идентитет.

Фестивали: Visions du Reel, Нион, Швајцарска, 2022, награда жирија за најбољи средњеметражни филм; Белдокс, Београд, 2022, Гранд При и награда за најбољу монтажу; Underhill, Подгорица, 2022, специјално признање; Мартовски фестивал, Београд, 2023, специјално признање.

 

Loading...