Представљање књиге • Славиша Орловић НАДЗИРАЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

20.06.2023., 19:00

Уторак, 20. јун, 19.00
Галерија Артгет, Трг републике 5/1, Београд

Представљање књиге

 

Славиша Орловић

НАДЗИРАЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

 

Говоре:
Ратко Божовић, социолог културе
Петар Пеца Поповић, публициста и музички критичар
Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио
Славиша Орловић, аутор

Разговор модерира: Тамара Стојановић, ИП Клио

Музички интермецо: Ненад Златановић (Mr. Swagger)

 

* * *

Славиша Орловић
НАДЗИРАЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

У студији Надзирање демократије сложен однос медија, политике и демократије сагледан је кроз садржајну анализу најважнијих, релевантних, а недовољно изучаваних феномена од почетка XX до почетка XXI века.

Значај медија и јавности за демократију, улога медија и новинара у контроли власти, тежња медија и демократије за већином, медијализација и телевизуализација политике, медијска персонализација политике, улога медија у производњи пристанка и креирању значења, у промени политике и политичара – основна су тематска упоришта ове књиге.

Аутор настоји да одговори на питања до које мере се због бриге о рејтингу креира или следи јавно мњење, колико интернет утиче на информнисање, мобилисање грађана, али и разара приватност, каква је улога друштвених медија у односу на демократију, као и да ли је успостављена надзорна парадигма и дигитални тоталитаризам друштвених медија.

Ова књига се вишеструким значајем тема препоручује не само академској, него и широј јавности – нашем друштву и култури.

 

Славиша Орловић (1966) редовни је професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду.  Аутор је бројних научних радова, као и књига Политичка социологија, Водич за изборне кампање, Партије и партијски системи (Теоријско-аналитички оквир), Изборни бумеранг (Политичке последице изборних система), Таоци политике 2003-2013, Политиколошки огледи, Политичка теорија и политичка социологија, Политички живот Србије, између партократије и демократије, Политичке партије и моћи, Надзирање демократије (Kлио, 2023). Учестовао је и био руководилац важних истраживачких пројеката. Боравио је на универзитетима: Вестминстер, Канзас, УЦЛ, Оксфорд и Констанц. Члан је неколико професионалних удружења. Главни је уредник часописа Политички живот. Руководилац је Центра за студије демократије ФПН-а. Шеф је Одељења за новинарство и комуникологију. Добитник је престижних награда – награде Града Београда за најбољу књигу у области друштвено-хуманистичких наука за 2015. годину, за књигу Изборни бумеранг – политичке последице изборних система, као и награде „Десимир Тошић“, за најбољи серијал текстова у медијима, објављен током 2012. године, коју додељује издавачка кућа Службени гласник.

 

Loading...