Светски дан музике у КЦБ-у – Београдски џез квратет

21.06.2023., 11:00

Дана 21. јуна (дан летњег солстиција) широм света се обележава Фестивал музике (Fête de la musique). Том приликом се окупљају музичари, аматери или професионалци, који славе музику и истичу ширину и разноликост музичких пракси. Концерти се овог дана одржавају на улицама, трговима, парковима, двориштима, ходницима… Откако је Министарство културе Француске успоставило овај празник 1982. године, Fête de la musiquе је постао амблематичан међународни музички догађај који се слави у 120 земаља као Светски дан музике.

Културни центар Београда придружује се и ове године овом слављу концертом Београдског џез квратета који чине: Страхиња Бановић, труба, Мирослав Шарбановић, контрабас, Иван Илић, клавијатура и Миодраг Ђино Маљоковић, бубњеви.

Концерт ће се одржати на платоу испред Културног центра Београда (код фонтане).

Биографије:
Страхиња Бановић (1983), труба и флиглхорна, је завршио нижу и средњу музичку школу у класи професора Изудина Чаврковића. Студирао је трубу на Универзитету за музику и сценске уметности у Грацу. Био је члан Биг бенда Peter Herbolchajmer, а наступао је са многим познатим музичарима као што су Бора Роковић, Душко Гојковић, John Ruocco, Jim Snidero, Nat Reeves и Benny Golson. Тренутно је члан ансамбла Emir Kusturica And No Smoking Orchestera.

Иван Илић (Београд, 1972), композитор, аранжер, диригент, тромбониста је завршио Основну и СМШ Мокрањац. Са 20 година је дипломирао аранжирање са највишим оценама на Беркли колеџу у Бостону, а са истим успехом је завршио специјалистичке студије дириговања, и мастер академске студије џез тромбона на ФМУ у Београду. Звање доктора уметности је стекао на Универзитету уметности у Београду на програму за Вишемедијску уметност (2020). Од 2018. године године је Доцент на ФМУ у Београду, на Одсеку за џез и популарну музику.
Био је диригент Биг бенда РТС-а. Као активан извођач је наступао на свим значајним домаћим музичким фестивалима као и на многим фестивалима широм света. Сарађивао је са бројним домаћим и страним еминентним музичарима. Компонује музику за позориште, видео продукцију, мјузикле и филм. Диригује оркестрима на снимању музике за филмове и телевизију, и то за најзначајније продукцијске куће као што су The Walt Disney Company, Worner и Sony Entertainment.
Председник је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије – Репрезентативног удружења у култури, као и Скупштине Организације за колективно остваривање права интерпретатора Србије – ПИ.  Председник је УО ЦЕБЕФ-а и члан УО Народног позоришта у Београду. Добитник је награда и признања, међу којима се издвајају Октобарска награда Града Београда, Златна значка и Златни беочуг Културно-просветне заједнице Србије. Носилац је статуса Истакнутог уметника од 2005. године.

Миодраг Маљоковић је један од доајена југословенске поп рок и џез музике. По завршетку Гимназије одлази у иностранство гдe је наставио образовање и свирао са познатим џез музичарима тог времена као што су Волкер Кригел, Гунтер Лентз, Други Хофман и други. По повратку у Београд, постаје бубњар у ревијском оркестру РТБ-а и у Биг Бенду РТС-а. Учесник је прве југословенске гитаријаде, одржане на Београдском сајму 1965. године. Од 2004. године је генерални промотер једне од највећих светских музичких компанија Zildjian&CO. Тренутно наступа на фестивалима са својим квартетом, и активан je као члан ансамбла Јован Маљоковић балкан салса бенд.

Loading...