НЕСВРСТАНИ / 31.8. – 5.9.2023. / 18.00

31.08.2023-05.09.2023, 18:00

Након што је дугометражни документарни диптих „Non-Aligned” и „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ (Несврстани и Филмске гериле) редитељке Миле Турајлић освојио Златну арену за најбољи филм у категорији мањинских копродукција на овогодишњем филмском фестивалу у Пули, али и бројних гостовања на другим фестивалима, као и великог интересовања публике, документарни диптих биће поново на репертоару Дворане Културног центра од 31. августа до 5. септембра у терминима од 18 и 20 сати.

Поводом 62. годишњице одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду, у петак 1. септембра биће одржан и разговор са редитељком после емитовања првог филма.

 

→ 18.00
НЕСВРСТАНИ
Документарни филм
Србија, Француска, Хрватска, Црна Гора, 2022, 101’
Режија: Мила Турајлић

НЕСВРСТАНИ су део документарног диптиха који се састоји од два дугометражна филма који нас воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта “Трећег света”. Филм је базиран на до сада никада раније приказаним 35мм филмским материјалима, које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ југословенског председника Јосипа Броза Тита. Филм реконструише настанак “Покрета несврстаних”, преиспитујући у којој мери је филмска слика имала удела у стварању глобалног пројекта политичке еманципације.

Фестивали: ИДФА Аместардам, Трст, Загреб, Пула…

 

Non-Aligned: Scenes from the Labudovic Reels

Loading...