Концерт пијанисткиња Јане Маринковић и Анастасије Петковић

11.09.2023., 21:00

Студенткиње Факултета музичке уметности у Београду из класе проф. Марије Ђукић, Јана Маринковић и Анастасија Петковић, извешће позната клавирска дела Јозефа Хајдна, Лудвига ван Бетовена и Франца Листа.

Јозеф Хајдн
Анданте и варијације у еф-молу, Hob. XVII/6

Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир oп. 110 бр. 31 у Aс-дуру
Moderato cantabile molto espressivo
Allegro molto
Adagio ma non troppo
Allegro ma non troppo

Франц Лист
Sonetto 47 del Petrarca
Sonetto 104 del Petrarca

Биографије:
Јана Маринковић (2001) своје музичко образовање започиње 2008. године у Музичкој школи Божидар Трудић. Већ у раном периоду музичког школовања, Јана ниже успехе и запажене резултате на многим такмичењима и фестивалима по Србији где осваја висока признања. Средњу музичку школу Станковић у Београду, уписала је 2015. године у класи професорке Гордане Синадиновић. Током средње школе освојила је бројне значајне награде на такмичењима из клавира, као и камерне музике са саставом Carpe la musica. Наступала је редовно на концертима Београдске клавирске секције који су се одржавали у салама музичких школа Мокрањац, Др Војислав Вучковић, Ватрослав Лисински, Коста Манојловић и Станковић. Такође је представљала клавирски одсек у Великој сали Коларчеве задужбине на Дану школе 2019. године. Средњу музичку школу завршила је 2019. године као ђак генерације. Исте године уписала је Факултет музичке уметности у Београду. Током студијa, наступила је у Студентском културном центру, Установи културе Стари град, Атријуму Народног музеја, Великој сали Факултета музичке уметности, Музичкој галерији Коларчеве задужбине и Великој сали Коларчеве задужбине на концерту клавирске катедре. Kao клавирски сарадник, редовно наступа са гитаристом Милошем Вуковићем. До сада су свирали у Народном музеју у Смедеревској Паланци, Културној станици Еђшег у Новом Саду, Музеју македонске борбе за државност и самосталност у Скопљу, на фестивалу Арт окупација у Сомбору, на фестивалу класичне музике Осматрања у Краљеву 2022. године и фестивалу Musifanto на Сифносу. Усавршавала се код пијаниста Олексија Молчанова (Русија) и Апостолоса Палиоса (Грчка), као и чембалиста Лоренца Гелмија (Италија) и Александра Гергељфија (Аустрија). Тренутно је студенткиња четврте године основних академских студија Факултета музичке уметности у Београду на одсеку за клавир у класи ред. проф. мр Марије Ђукић.

Анастасија Петковић (Чачак, 1999) завршила је основно и средње музичко образовање у МШ Др Војислав Вучковић у Чачку.  Основно музичко образовање завршила је у класи проф. Настасије Меселџије, док је средње музичко образовање завршила у класи проф. Марије Рудеж-Тишме. Упоредо са клавиром, завршила је и основно музичко образовање на одсеку за соло певање у класи проф. Драгане Вуковић. Тренутно похађа мастер академске студије у класи ред. проф. Марије Ђукић, у чијој класи је и дипломирала 2022. године на ФМУ у Београду. Освојила је бројне награде на међународним и републичким такмичењима из клавира. Усавршавала се у земљи и иностранству, код реномираних пијаниста као што су Рита Кинка, Јуриј Кот, Валериј Сигаљевич и других познатих пијаниста данашњице. Током студија, као солиста, наступала је у Великој сали Коларчеве задужбине, Галерији Коларчеве задужбине, Студентском културном центру, Установи културе Стари град, Атријуму народног музеја, Великој сали Факултета музичке уметности и Италијанском институту за културу.

 

Loading...