ГЕТЕ ФЕСТ 23 / ЗБОРНИЦА / 14.10.2023. / 19.00

14.10.2023., 19:00

ГЕТЕ ФЕСТ 2023

Цена улазнице 250 динара
Субота, 14. октобар
19:00 ЗБОРНИЦА
Немачка, 2023, 98’
Режија: Илкер Чатак
Улоге: Леони Бенеш, Леонард Штетниш, Ева Лебау, Михаел Кламер, Рафаел Штаховијак, Сара Бауерет, Катрин Велиш, Ане-Катрин Гумих…

Немачка наставница Карла (29) је пуна ентузијазма када добије прво запослење. Међутим, серија крађа негативно утиче на атмосферу у колективу. Када сумња падне на једног турског ђака којег испитују на понижавајући начин, Карла почиње самостално да истражује. Скривеном камером открива да је крађе починила секретарица школе, Фридерике Кун, што Карлу доводи до нерешиве дилеме: испоставља се да је крадљивица мајка Карлиног најдаровитијег ученика Оскара. Карла све више губи контролу над ситуацијом. С једне стране, колеге јој окрећу леђа. С друге стране, она је приморана да сноси одговорност за психички терет који пада на Оскара јер се припрема његово пребацивање у другу школу. Чини се као да се њега све ово нимало не дотиче и он покушава да јавности предочи виђење своје мајке, па се обраћа ученичким новинама. Распламсава се дискусија о истини и правди.

Награде: Међународни филмски фестивал у Берлину: Номинација за награду публике у програму “Панорама”, награда Европска звезда у успону (Леони Бенеш); Немачка филмска награда 2023: најбољи играни филм, најбоља режија, најбољи сценарио, најбоља женска главна улога и најбоља монтажа; Немачки кандидат за Оскара у категрорији најбољи страни филм 2024.

Loading...