19. Filmski Festival Slobodna Zona / 04.11.2023.

04.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
FUTURE IS HERE
Избор документарних филмова

Режија: Група аутора

 

16.30
ТИГРИЦА
Румунија, Француска, Грчка, 2023, 80’

Режија: Andrei Tănase

Улоге: Catalina Moga, Paul Ipate, Alex Velea…

Вера је ветеринарка из малог града у Трансилванији, чији брак са глумцем-редитељем Томом пролази кроз тежак период. Једног дана, док у зоолошки врт у којем она ради доводе новог тигра, Вера сазнаје да њен муж нешто крије.

 

 

19.00
СНАЈКА: ДНЕВНИК ОЧЕКИВАЊА
Документарни филм
Хрватска, Италија, Косово*, 2023, 75’

Режија: Теа Видовић Далипи

Снајка: Дневник очекивања је документарац о хрватско-ромском пару, Теи и Мирсаду, и њиховом заједничком животу разапетом између притисака породица и компромиса на које су спремни. Пред њима је изазов балансирања породичног терета наслеђеног од прошлих генерација. Желећи да пронађу решење за нереална очекивања својих породица, упуштају се у сложену игру прилагођавања што се показује као тег у њиховој интими. Изузетно личан филм открива породичне ритуале и културни расизам у којима овај пар покушава да нађе меру између угађања родитељима и потребе да задрже своје идентитете. Теа и Мирсад покушавају да буду истовремено послушна деца, али и слободоумни мама и тата.

Фестивали / Награде: Докуфест, Сарајево филмски фестивал, Македокс, Раб филмски фестивал…

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

ДУХОВИ НА МОЈИМ ЛЕЂИМА
Кратки играни филм
Србија, 2023, 14’

Режија: Никола Стојановић

Улоге: Анита Огњановић, Адмир Шеховић, Јелена Ступљанин…

Тинејџерка Сара путује у мали провинцијски град да присуствује помену својој баки. Иначе мирно село сада ремети изградња нове пруге. Док се бори са својим страховима, Сара проналази уточиште у друштву једног радника са градилишта.

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

 

 

21.00
MAMULA ALL INCLUSIVE
Документарни филм
Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, 2023, 58’

Режија: Александар Рељић

Тврђава Мамула на острву Ластавица, на самом улазу у Бококоторски залив, током оба светска рата служила је као злогласни логор у којем су цивили затварани, мучени и морени глађу. Иво Марковић је заточен у Мамули 1942. као осмогодишњак и добро се сећа како су италијански фашисти мучили стотине цивила. Одлука Владе Црне Горе да острво да у концесију како би се од тврђаве направио ексклузивни хотел, дубоко га је повредила и понизила. Иако представници владе тврде да се инвеститор обавезао на изградњу “јединственог хотела, са посебном меморијалном собом”, Иво Марковић заједно са другим логорашима, активистима невладиних организација и грађанима противи се тој одлуци и почиње борбу за очување успомене на невине жртве.

Фестивали: Сарајево филмски фестивал

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

 

Loading...