19. Filmski Festival Slobodna Zona / 05.11.2023.

05.11.2023., 16:30

19. Filmski Festival Slobodna Zona

16.30
ХЛЕБ И СО
Пољска, 2022, 100’

Режија: Damian Kocur

Улоге: Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Dawid Piejko, Nikola Raczko, Nadim Suleiman, Nadeem Shalave…

Тимек је млади пијаниста који студира на Универзитету за музику “Фредерик Шопен” у Варшави. Враћа се у свој родни град да проведе летњи распуст са својом мајком, братом и пријатељима из краја. На месту окупљања локалне омладине, у новоотвореном кебаб бару у суседству, Тимек је сведок растућих тензија између његових пријатеља и радника Арапа, што доводи до трагичног финала. Филм је инспирисан истинитим догађајима, а улоге су поверене глумцима-аматерима.

Фестивали / Награде: Венеција – Хоризонти – Специјална награда жирија, Анталија Голден оранж – најбољи редитељ, Каиро – Бронзана пирамида за најбољи први или други филм, Котбус – Специјална награда за најбољег редитеља

 

 

19.00
МЕКАНИ БРОДОВИ
Документарни филм
Хрватска, 2022, 89’

Режија: Жељко Зорица-Шиш

Мекани бродови је документарни филм о позоришној групи “Кугла глумиште” која је била најважнија авангардна позоришна, мултимедијална и интердисциплинарна уметничка група у Хрватској и СФРЈ средине седамдесетих и почетком осамдесетих година 20. века. Уместо традиционалног позоришта, “Кугла” је замишљала театар као урбани ритуал и социјалну ситуацију. Нарушавала је театар као “коцку”, у којој се унапред знало место за гледаоце, већ је успостављала театар као “Куглу”, као не-драмски театар, тотални театар преклопљен са животом. Групи је било важно да успостави нови начин организације рада у производњи позоришта.

 

 

21.00
ДОМ
Турска, 2023, 118’

Режија: Nehir Tuna

Улоге: Doga Karakas, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialti, Orhan Güner, Isilti Su Alyanak…

Година је 1997, тензије између верских и секуларних Турака расту. Његов недавно преобраћени отац шаље четрнаестогодишњег Ахмета у исламски дом, “јурту”, да научи муслиманске вредности. Ахмет се јако труди како би био савршен син, али има проблема да се уклопи са грубом децом у јурти, и осећа се изоловано у својој дневној секуларној школи, где крије свој нови дом од другова из разреда. Једина утеха му је нови пријатељ Хакан, клинац који има уличну памет и зна како да плива у систему јурте. Заједно сањају да сами доносе одлуке.

Фестивали / Награде: Венеција – Bisato d’Oro за најбољи сценарио

Loading...