SLOBODNA ZONA NA BIS / 06.11.2023.

06.11.2023., 15:00

15:00
ЦРВЕНО НЕБО
Немачка, 2023, 103’
Режија: Christian Petzold

Улоге: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs…

У кући близу обале, Леон завршава своју књигу а Феликс уметнички портфолио, док им се примиче шумски пожар. Планове им ремете Нађа и Девид, пар који се затекао на истом месту. Леон упорно покушава да буде професионалан, прикривајући своју недруштвеност и киптећи од беса због доброг расположења и смеха осталих укућана. Долазак Леоновог издавача уноси додатни немир и све то у тренутку када небо постаје зажарено црвено и на њих почне да изручује пепео сагореле околне шуме. Црвено небо, други део Пецолдове трилогије започете филмом Ундине (2020), говори о могућности да будете део света, а опет допустите животу да вам исклизне из руку.

Фестивали / Награде: Берлин – Велико признање жирија, Палић – најбољи филм, ФИПРЕСЦИ награда

 

 

17:00
ЏОАН БАЕЗ: ЈА САМ БУКА
Документарни филм
САД, 2023, 113’

Режија: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

Музичарка, боркиња за грађанска права и активисткиња Џоан Баез је на сцени више од 60 година. За сада 82-годишњакињу, лично је одувек било и политичко, а пријатељство са Мартином Лутером Кингом и њен пацифизам, обликовали су њену посвећеност. У овој биографији која почиње њеном опроштајном турнејом, Баез се на непоштедни начин суочава са понекад болним успоменама. Она не само да дели своје успехе већ и отворено говори о дугогодишњим психолошким проблемима и терапијама, о породици, дрогама, старењу и питањима кривице и опраштања. Филм преплиће дневничке белешке и обиље донекле невиђеног архивског материјала са опсежним разговорима са Џоан, као и тренуцима из бекстејџа са турнеје.

Фестивал: Берлин

19.00
ФЛАШАРОШИ
Документарни филм
Србија, Словенија, 2023, 84’

Режија: Немања Војиновић

На периферији српске престонице, Београда, налази се једна од највећих депонија у Европи – Винча. Некада археолошко налазиште неолитске културе у Европи, ово токсично место, подложно пожарима, представља радно место заједници сакупљача пластичних флаша – флашарошима. У овом документарном вестерну пратимо последње дане те заједнице пре него што ће њихови послови застарети, док фокус пребацујемо на борбу једног боксера меког срца, Јанике, да постане вођа у том хаотичном систему.

Фестивали / Награде: Сарајево филмски фестивал – “Срце сарајева” за најбољи документарни филм

 

 

21.00
ЗЛО НЕ ПОСТОЈИ
Јапан, 2023, 106’

Режија: Ryûsuke Hamaguchi

Улоге: Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani…

Такуми са ћерком Ханом живи у селу Мизубики, близу Токија. Као и генерације пре њих, и они живе скромно, у складу са природом и циклусима у њој. Једног дана становници села сазнају за план да се изгради глемпинг близу Такумијеве куће, који би становницима града понудио удобан “бег” у природу. Када двоје представника компаније из Токија стигну у село да би одржали састанак, постаје јасно да ће та изградња загадити локално извориште воде и то изазива немире међу локалним становништвом. Намере компаније угрожавају еколошки баланс места и начин живота сељана, и остављају дубоке последице на Такумијев живот.

Фестивали / Награде: Венеција – Велико признање жирија, ФИПРЕСЦИ награда

Loading...