BELDOCS 2024. / 27.05.2024.

27.05.2024., 17:30

17.30
БЛАТО / Mud
Rusija, 2023, 51’

Режија: Ilya Povolotsky

Напето филмско путовање кроз старо лечилиште од блата на југу Русије. Док криминални рат бесни и близини, овај ванвременски медицински микрокосмос чини се нетакнутим. Ипак, тамни одјек рата увлачи се кроз све поре. Немилосрдан уметнички поглед и алегорија савремене Русије.

Фестивали
IDFA, TIDFF

*После филма разговор са ауторима

19.30
ЖИВОТ И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ / Life and Other Problems
Danska, Švedska, 2024, 99’

Режија: Max Kestner

Шта је смисао живота, смрти и свега осталог? Могући одговори су многобројни у авантуристичком филму Макса Кестнера, који почиње када смрт жирафе у Копенхагенском зоолошком врту постане вирална од Холивуда до Чеченије

Фестивали и награде:
CPH:DOX 2024

21.30
КСЕНИЈА / Ksenia
Letonija, 2023, 20’

Режија: Renāte Saulīte

Документарни филм Ксенија приповеда причу о двадесетједногодишњој девојци чији живот виси о Дамокловом мачу због њене прошлости. Тренутно је чека минимална казна затвора од пет година. Зашто је живот шамара оваквим изазовима? Како живети у лимбу, када не знате када ни колико ћете тешко платити за оно што сте учинили?

У ТИШИНИ И ГАЛАМИ / In Silence and Clamour
Francuska, 2023, 58’

Режија: Clément Roussier, Hadrien Mossaz

Воз у којем живе стао је, не иде нигде. Али нигде је драгоцено место: велика, прелепа зграда са зидовима од камена обраслим бршљаном, које се отвара према пољима, небу и потпуној тишини. То је психијатријска клиника La Chesnaie, где су Кламанс и други пронашли уточиште.

Фестивали
FID Marseille 2023 – French Competition – Grand Prix (Француска) Les Écrans Documentaires d’Arcueil – Official Competition (Француска)

*После филма разговор са ауторима

Loading...