19. BINA • Предавање У ДОМЕНУ ДОМОВА • 21. јун • 17.00

21.06.2024-21.06.2024, 20:00

У петак 21. јуна у 17.00 проф др Владимир Лојаница и др Верица Крстић, доцент одржаће предавање у Ликовној галерији Културног центра Београда

У ДОМЕНУ ДОМОВА. Размишљање о перспективама савременог становања

Становање представља комплексну и динамичну тему, а као интегрални део сваке друштвене заједнице одражава њене суштинске карактеристике и вредности. Предавање указује на различите аспекте савременог становања, фокусирајући се на дефиницију, типологије, процес пројектовања и кључне параметре који обликују савремене концепте становања. Сагледава се комплексна интеракција између простора, културе, технологије и друштвених стандарда. Стан није само функционални простор – истовремено је израз идентитета, социјалних динамика и еколошке свести.

Које методологије и алати омогућавају архитектама да одговоре на комплексне захтеве савременог становања: интердисциплинарни приступи, интеграција одрживих принципа, дигиталне технологије и партиципативни дизајн? На који начин употреба напредних софтверских алата може да олакша комуникацију са крајњим корисницима, или да је отежа? Који су кључни параметри које треба узети у обзир приликом анализе савремених стамбених примера? Које су етичке импликације пројектовања стамбених објеката и целина, као што су приступачност, инклузивност и друштвена правда?

Loading...