24. Međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

26.06.2024-07.07.2024, 20:00

24. međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum
26. jun – 7. jul 2024
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum od 2001. godine organizuje Muzička redakcija Kulturnog centra Beograda, a 24. izdanje će se održati od 26. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Festival se održava, na velikim orguljama graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni, a zahvaljujući ljubaznosti župnika Katedrale Blažene Djevice Marije i Beogradske nadbiskupije koja u 2024. godini obeležava 100 godina postojanja. Drago nam je što će ovogodišnje izdanje Festivala biti deo obeležavanja ovog značajnog jubileja kao primer uspešne i dragocene saradnje Kulturnog centra Beograda i Beogradske nadbiskupije koja neprekinuto traje od 2001. godine.

U programu festivala jednako je zastupljeno klasično muzičko nasleđe, kao i savremene izvođačke prakse i stvaralaštvo. Ove godine ćemo slušati koncerte orguljaša iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Austrije, Portugalije, Španije i Srbije, koji su se pri odabiru programa za beogradski festival posebno osvrnuli na odnos ljudskog glasa i orgulja. Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Zahvaljujemo se iskreno svima koji su i ove godine podržali festival: Ministarstvo kulture RS, Grad Beograd, Beogradska nadbiskupija, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Institut Servantes u Beogradu, Acción Cultural Española ACE, UA MO Stanislav Binički, kao i Alma Quattro.

KONCERTI:
Sreda, 26. jun u 20.00
Lorenco Gijelmi, orgulje (Italija) i Mešoviti hor UA Stanislav Binički, dirigent: Stefan Zekić

Četvrtak, 27. jun u 20.00
Marko Petričić (Srbija/SAD)

Subota, 29. jun u 11.00
Koncert za decu – Orgulje u Artiš labu (za uzrast od 3 do 6 godina)
Višnja Dimitrijević, orgulje i Baby Artish

Ponedeljak, 1. jul u 20.00
Matijas Majerhofer (Austrija)

Utorak, 2. jul u 20.00
Mlade nade – Stefan Rajninger i Veljko Nenadić

Sreda, 3. jul u 20.00
Berislav Jerković, bariton (Hrvatska) i Filipe Verisimi, orgulje (Portugalija)

Četvrtak, 4. jul u 20.00
Loreto Aramendi (Španija)

Petak, 5. jul u 20.00
Female affairs – Evelin Degen, flauta i Matijas Gojting, orgulje (Nemačka)

Nedelja, 7. jul u 18.30
Koncert polaznika majstorskog kursa

Nedelja, 7. jul u 20.00
Danijel Rihter, orgulje (Nemačka) i Marko Pantelić, bariton (Srbija/Nemačka)

LETNJA ŠKOLA ORGULJA:
predavači
Lorenco Gijelmi (Italija)
Marko Petričić (Srbija/SAD)
Matijas Majerhofer (Austrija)
Loreto Aramendi (Španija)
Matijas Gojting (Nemačka) – Šta je savremena muzika za orgulje
Danijel Rihter (Nemačka) – Literatura za orgulje i improvizacija na koncertu i na službi

Detljanije o programu koncerata:
Na svečanom otvaranju 24. izdanja Dana orgulja nastupiće čuveni italijanski orguljaš i profesor Lorenco Gijelmi, vrsni poznavalac stvaralaštva Johana Sebastijana Baha. Ovom prilikom pridružiće mu se obnovljeni horski sastav, Mešoviti hor Umetničkog ansambla Stanislav Binički, koji čini 16 talentovanih pevača. Hor će voditi dirigent Stefan Zekić. U prvom delu koncerta, Gijelmi je želeo da publici pruži priliku da uporedno posluša horske korale i orguljske koralne preludijume J. S. Baha. Kako zvuče ovi korali u izvođenju ljudskog glasa, a kako na orguljama? Ovaj odnos je predstavljao veliku inspiraciju kako autorima, tako i izvođačima, te je upravo to tema koja u manjoj ili većoj meri prožima kompletan program festivala.
U drugom delu koncerta predstaviće dve kompozicije Arva Perta, još jednog kompozitora čiji opus Gijelmi ceni i poznaje. Pertov Magnifikat i Salve Regina dela su u kojima je postignuto savršenstvo polifonije poput onog koje nalazimo u delima Baha. Koncert organizujemo u saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane i uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Sledeće večeri, u četvrtak, 27. juna u 20 časova, resital će izvesti domaći orguljaš Marko Petričić koji dugi niz godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Petričić je vanredni profesor orgulja i crkvene muzike na Ball State University u Indijanapolisu. Ovaj izuzetni muzičar i pedagog dobro je poznat našoj publici, a veliko nam je zadovoljstvo da ga posle duže pauze, ponovo slušamo na festivalu. Ovog puta izvešće raznoliki repertoar kako bi prikazao mogućnosti Zaninovih orgulja, svoje vladanje njime, kao i da podeli sa svojom publikom omiljena dela iz bogatog repertoara za orgulje. Između ostalih, odabrao je kompozicije Baha, koje su mu dobro poznate nakon temeljne pripreme kompakt-diska J. S. Bach – Clavierübung III objavljenog prošle godine, kao i dela Bukstehudea, Vidora, Regera i Mesijana.

Austrijski orguljaš Matijas Majerhofer će nastupiti u ponedeljak, 1. jula u 20 časova. Majerhofer je profesor orgulja na Visokoj školi za muziku u Frajburgu čija se katedra za orgulje ubraja u najznačajnije evropske škole, i orguljaš Frajburške katedrale. Dobitnik je nagrada na najznačajnijim orguljaškim takmičenjima, a nastupao je u Evropi, Japanu, Južnoj Koreji i SAD. Izborom programa osvrnuće se na jubilej kompozitora i orguljaša Antona Bruknera – 200 godina od rođenja ovog velikana romantičarskog perioda obeležava se širom sveta. Koncert je podržao Austrijski kulturni forum u Beogradu koji godinama prepoznaje važnost Festivala i pruža podršku realizaciji.

Kao prilika da se promovišu i obogate svoju profesionalnu biografiju nastupom na festivalu osmišljena je programska linija Mlade nade, u okviru koje će ove godine nastupiti naši mladi orguljaši Veljko Nenadić i Stefan Rajninger, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase Maje Smiljanić Radić. Oni će nastupiti u utorak, 2. jula u 20 časova. Osim kao orguljaš, Veljko Nenadić će se publici predstavit i kao kompozitor, svojim ostvarenjem Litanija, molitva za orgulje.

Portugalski orguljaš Filipe Verisimo nastupiće zajedno sa redovnim profesorom na Akademiji umetnosti u Osijeku, baritonom Berislavom Jerkovićem u sredu, 3. jula u 20 sati. Ovaj duo će pre toga nastupiti u Hrvatskoj u organizaciji osiječke Akademije umetnosti. Okosnicu njihovog programa čine Listova dela za bariton i orgulje, a Verisimo će kao solista izvesti deo Pete orguljske simfonije Š. M. Vidora. Odnos glasa i orgulja Verisimu je veoma bliska tema s obzirom na to da je kao kapel majstor pripremao brojna vokalno-instrumentalna dela sa horom crkve u Lapi, Porto, čiji je orguljaš. Ovo je prvi put da smo u prilici da ugostimo orguljaša iz Portugalije.

U četvrtak, 4. jula u 20 časova će nastupiti španska orguljašica Loreto Aramendi, koja je titularna orguljašica Bazilike Svete Marije u San Sebastijanu u kojoj se nalaze čuvene orgulje francuskog graditelja Kavaje-Kola. Stalni kontakt sa ovim instrumentom omogućio joj je da se posveti izučavanju francuskog reperotara kojim će se predstaviti i u Beogradu. Osim toga, izvešće i dela Bukstehudea, Glasa, kao i transkripcije dela Danse macabre Sen-Sansa i Funérailles Lista. Njen dolazak podržao je Institut Servantes u Beogradu, koji ove godine obeležava 20 godina rada u Srbiji, kao i Acción Cultural Española (AC/E).

U petak, 5. jula u 20 sati će se predstaviti duo iz Nemačke, koji spada u sam vrh savremene muziče scene, a koji čine flautistkinja Evelin Degen i orguljaš Matijas Gojting. Na festivalu će izvesti koncert pod nazivom Female affairs, kojim predstavljaju dela savremenih kompozitorki iz celog sveta, Ane Gnjatović, Tone Šerhen, Farzije Falah, Kajle Bartlet i Hilde Dijande, pružajući nam uvid u savremene muzičke tokove i mestu orgulja u njima.

Festival će, u nedelju, 7. jula zatvoriti naš bariton Marko Pantelić koji se školovao u Srbiji, a trenutno gradi uspešnu karijeru u Nemačkoj, i nemački orguljaš Danijel Rihter. Zajedno će izvesti ciklus koji se u Srbiji retko izvodi u celini, ciklus pesama Pesme mrtvoj deci Gustava Malera. Želja umetnika je da ovo izvođenje posvete sećanju na žrtve tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju. Rihter će se predstaviti i kao solista, izvodeći između ostalih dela i Smetaninu Vltavu. Koncert je podržao Gete-institut u Beogradu koji godinama prepoznaje važnost i pruža podršku realizaciji Festivala.

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona, a održavaće se u Katedrali Blažene Djevice Marije. Svojevrsna kruna rada sa evropskim orguljašima i pedagozima biće koncert polaznika, koji će se održati u nedelju 7. jula u 18.30.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike i negovanju buduće publike Festivala, kao i prošle godine, koncipiraće muzičari iz udruženja BabyArtysh zajedno sa orguljašicom Višnjom Dimitrijević. Deca će imati priliku da se upoznaju sa grandioznim zvukom velikih koncertnih orgulja u Katedrali Blažene Djevice Marije, kao i sa izgledom i konstrukcijom samog instrumenta, u subotu 29. juna u 11 časova.

 

Loading...