24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ЛОРЕНЦО ГИЈЕЛМИ и Хор УА „Станислав Бинички“

26.06.2024., 20:00

На свечаном отварању 24. издања Дана оргуља наступиће италијански оргуљаш Лоренцо Гијелми и Мешовити хор Уметничког ансамбла Станислав Бинички, под управом диригента Стефана Зекића. Програм чине корални прелудијуми Јохана Себастијана Баха и чувени Магнификат и Salve Regina Арва Перта, а тема концерта, која ће се провлачити кроз програм читавог фестивала, је однос звука људског гласа и оргуља.
Концерт организујемо у сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране и уз подршку Италијанског института за културу у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум у це–молу, BWV 546/1

An Wasserflüssen Babylon, BWV 653
Schmücke dich o liebe Seele, BWV 654
Trio super Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 655

Арво Перт (1935)
Тривијум за оргуље

Магнификат за хор

Annum per annum за оргуље
Kyrie -Gloria – Credo – Sanctus – Agnus Dei

Salve Regina за хор и оргуље

Јохан Себастијан Бах
Komm Gott Schöpfer, Heilger Geist, BWV 667

Биографијe:
Лоренцо Гијелми посветио се проучавању и извођењу музике ренесансе и барока. Један је од најуспешнијих интерпретатора Бахових дела за оргуље и чембало. Концертира широм Европе, Русије, Јапана, Кореје, Северне и Јужне Америке и начинио је бројне радио-снимке. Његову обимну дискографију издале су куће Passacaille, Winter & Winter, Harmonia Mundi и Teldec. Oбјавио је књигу о Николаусу Брунсу, радове и студије о изградњи оргуља у 16. и 17. веку, као и о интерпретацији дела Ј. С. Баха и других композитора барокног периода.
Предаје оргуље, чембало и камерну музику на Институту за стару музику Civica Scuola di Musica di Milano. Од 2006. до 2015. године био je професор оргуља у Сколи канторум у Базелу.
Гијелми је титуларни оргуљаш Базилике Светог Симплицијана у Милану, где сe налазе оргуље Јиргена Аренда, на којима је извео комплетан Бахов оргуљски опус. Члан је жирија бројних међународних такмичења. Одржао је предавања и мајсторске курсеве у значајним музичким институцијама. Под његовим надзором конструисано је више нових оргуља, укључујући и велики инструмент у Катедрали у Токију.
Године 1985. био је један од оснивача ансамбла Il Giardino Armonico. Године 2005. основао је ансамбл La Divina Armonia са којим је концертирао на многим европским и јапанским фестивалима.

Наш славни композитор, диригент и педагог Станислав Бинички основао је Београдски војни оркестар 26. септембра 1899. године. Био је то први оркестар концертног типа у Србији, чију традицију чува Уметнички ансамбл Министарства одбране. Од краја четрдесетих година двадесетог века, у саставу ансамбла налазе се Симфонијски оркестар, Мали забавни оркестар и Мешовити хор. Као један од најрепрезентативнијих вокални састава тадашње Југославије, Мешовити хор УА Станислав Бинички наступао је на фестивалима широм земље и у иностранству. Хор је привремено престао са радом 2008. године, али од 2021. године, на радост великог броја поклоника хорског певања и музике уопште, хор је поново у саставу Ансамбла. Данас, стални састав овог хора чини шеснаест певача, међу којима је и неколико солиста, а настављајући своју богату историју, бележи значајне успехе на домаћој музичкој сцени, као и изван граница Србије. Као и сам Уметнички ансамбл Станислав Бинички, Мешовити хор овог Ансамбла одликује се широким репертоаром и жанровском разноврсношћу.

Стефан Зекић (Београд, 1983) је доцент на Катедри за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду и диригент у Народном позоришту. Студирао је на ФМУ на одсецима за дириговање и соло певање, а усавршавао се на семинарима и мајсторским радионицама. Kao шеф диригент мешовитог хора Браћа Барух редовно осваја награде и признања на престижним међународним такмичењима у земљи и иностранству. Од 2009. године ангажован је у Народном позоришту у Београду на припремању и дириговању редовног оперског репертоара. Такође је укључен у рад Оперског студија, а 2014. године постао је члан уметничког руководства и диригент. Стални је члан жирија међународног конкурса за композиторе Портрети и сећања, предавач и диригент на Међународном мајсторском курсу и такмичењу IMVAJ (Израел) и Мајсторском курсу и такмичењу Neustadter Meistersingerkurs (Немачка). Као гостујући диригент, остварио је запажене концерте са многим ансамблима, међу којима су Мадригалски хор ФМУ у Београду, вокални ансамбли Октоих, Marienhain (Немачка) и Musica (Словенија), Краљевски гудачи Светог Ђорђа, Црногорски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар МО Станислав Бинички и Симфонијски оркестар и Хор Народног позоришта у Београду. Оснивач је и уметнички руководилац ансамбла за рану музику Canticum Novum, стални диригент Јеврејског камерног оркестра од његовог оснивања, и директор међународног фестивала класичне музике Rossi fest.

Loading...