24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МАРКО ПЕТРИЧИЋ

27.06.2024., 20:00

У оквиру 24. фестивала, реситал ће извести домаћи оргуљаш Марко Петричић који дуги низ година живи и ради у Сједињеним Америчким Државама. Петричић је ванредни професор оргуља и црквене музике на Ball State University. На програму су дела Букстехудеа, Баха, Видора, Регера и Месијана.

Програм:
Дитрих Букстехуде (c. 1637–1707)
Прелудијум у фис–молу, BuxWV 146

Оливије Месијан (1908–1992)
Alléluias sereins d’une âme qui désire le ciel из L’Ascension

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Корална партита Sei gegrüsset, Jesu gütig, BWV 768

Шарл-Мари Видор (1844–1937)
Adagio из Оргуљске симфоније бр. 5 у еф–молу, оп. 42/1

Макс Регер (1873–1916)
Корална фантазија Hallelujah! Gott zu loben, bleibe meine Seelenfreud, оп. 52/3

Биографија:
Марко Петричић завршио је мастер и докторске студије на Универзитету Индијана у класи др Кристофера Јанга. Од недавно предаје оргуље и теорију музике на Ball State University. Пре тога је предавао на Универзитету у Индијанаполису. Као активни црквени музичар, свира оргуље у Нортминстер презбитеријанској цркви, а био је и диригент хора и оргуљаш у Катедрали Христове цркве и Витлејемској лутеранској цркви у Индијанаполису. Одржао је реситале и мајсторске курсеве на Универзитету Shanghai Normal у Кини, на Универзитету у Торонту, и на Факултету музичке уметности у Београду. Као успешан извођач (оргуље и бајан), Марко Петричић је освојио највише награде на националним и међународним такмичењима у Италији, Немачкој, Југославији и Сједињеним Америчким Државама. Два пута је био члан жирија на Националном оргуљском такмичењу у Форт Вејну. Добио је похвале за компакт-дискове French Accent (оргуље) и The Years of Pilgrimage (бајан).
Као извођач на клавијатурним инструментима je наступао са Симфонијским оркестром Индијанаполиса на бројним концертима на којима је изведен разнолик репертоар.
Његов најновији дупли компакт-диск J. S. Bach’s Clavierübung III, на којем се представио као оргуљаш и хармоникаш (сниман у Нортминстер Презбитеријанској цркви на оргуљама опус 154 градитељске куће Ч. Б. Фиск), издат је 2023. године у продукцији издавачке куће MSR Classics.

Loading...