Концерт пијанисте Петра Тошкова

10.06.2024., 21:00

Млади пијаниста Петар Тошков је студент четврте године Факултета музичке уметности у Београду. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Публици ће се представити делима Баха, Бетовена и Шумана.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 13 у Ес–дуру, оп. 27/1
Andante
Allegro molto e vivace
Adagio con espressione
Allegro vivace

Роберт Шуман
Симфонијске етиде, оп. 13

Јохан Себастијан Бах
Чакона из Партите бр. 2 у де–молу за виолину, BWV 1004 (ар. Феручо Бузони)

Биографија:
Петар Тошков (Београд, 2001) је почео да учи клавир код Радојке Ивановић, а наставио је код свог оца, пијанисте Александра Тошкова. Завршио је ОМШ Коста Манојловић у Земуну, у класи Миле Лацковић, и средњу музичку школу код Дине Хаџиомеровић са највишом оценом, награђен за најбољи дипломски испит. Усавршавао се на мајсторским курсевима професора као што су Јокут Михаиловић, Рубен Делибалтајан, Џон Пери, Игор Ласко, Александер Синчук и други. Године 2020. је завршио Конзерваторијум Фил и Ели Тејлор у Торонту у класи Ли Ванга са највишом оценом. Студије на ФМУ у Београду је започео у класи Маје Рајковић, а сада похађа четврту годину у класи Александра Сердара.
Петар Тошков је освојио бројне награде од којих се издвајају прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу Бањалучки бијенале (2014), Међународном такмичењу Даворин Јенко (2015), такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу (2018), Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду (2018), Републичком такмичењу (у категорији вокално-инструменталних састава), као и прва награда и лауреат на такмичењу Sirmium Music Fest у Сремској Митровици (2018).
Петар Тошков је наступао у многим значајним београдским салама (Коларац, Београдска филхармонија, СКЦ, Артгет, Скупштина града Београда, Руски дом, Италијански културни центар). Одржао је солистичке концерте у Београду и у Бергену, а више пута је наступао и у Торонту.

Loading...