Концерт пијанисткиње Јелене Ђајић-Левајац

03.06.2024., 21:00

Пијанисткиња Јелена Ђајић-Левајац је одбранила докторски уметнички пројекат Проблеми интерпретације клавирске музике Василија Мокрањца 2019. године и са посебном пажњом промовише клавирски опус овог композитора. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Програм:
Феликс Менделсон
Фантазија у фис–молу, оп. 28 (Шкотска соната)
Con moto agitato – Andante – Con moto agitato
Allegro con moto
Presto

Дмитриј Шостакович
24 прелида, оп. 34

Василије Мокрањац
Одјеци, свита за клавир
Lento,quasi improvisato
Allegro
Largo
Andante
Allegro 
Presto
Andante maestoso
Adagio
Moderato

Adagio
Lento

Биографија:
Др. ум. Јелена Ђајић-Левајац (Београд, 1972) је завршила СМШ Мокрањац у класи Вукице Виличић. Основне и магистарске студије је завршила на ФМУ у Београду у класи Мирјане Шуице-Бабић. Усавршавала се у Санкт Петербургу код Марине Волф на Конзерваторијуму Римски Корсаков, и у Берлину на Високој уметничкој школи код Елене Лапитскаје. Била је и активни учесник мајсторских курсева код реномираних педагога. Докторски уметнички пројекат Проблеми интерпретације клавирске музике Василија Мокрањца је одбранила 2019. године под менторством Лидије Станковић.
Била је финалиста међународног такмичења Музичке омладине (1994) у Београду. На међународном такмичењу F. Busoni у Болцану (Италија) је била полуфиналиста. Учесница је такмичења Robert Schumann у Цвикау (Немачка) и Porto у Португалији. Одржала је преко 150 концерата као солиста и камерни музичар у најзначајнијим салама Београда, широм Србије као и у Црној Гори, БИХ, Немачкој, Русији, Италији. Остварила је више снимака за РТС, РТВ Црне Горе, Радио и телевизије Шапца, Пирота и Ваљева.
Први реситал је одржала у сали Културног центра Београда 1992. године као студент. Године 1995 је наступила као солиста са Симфонијским оркестром РТС у Великој сали Коларчеве задужбине свирајући Листов Клавирски концерт у Ес- дуру, под управом Жељке Милановић. Често је наступала и са својим братом, виолончелистом Милошем Ђајићем. Године 1997. је наступила са Београдском филхармонијом изводећи Шуманов Клавирски концерт, под диригентском палицом Ангела Шурева. Са виолинистом Николом Алексићем и виолончелистом Владимиром Павловићем је основала клавирски трио Weissburg који је касније наступао и као квартет са виолистом Немањом Марјановићем. Наступа и у оквиру клавирског дуа Мezzo са Милошем Павловићем.
Од 2003. године предаје предмет упоредни клавир на катедри за клавир ФМУ у Београду. Од 2020. године је у звању ванредног професора на Катедри на клавир Факултета музичке уметности у Београду. Добитница је награде Најуспешнији педагог на фестивалу Исидор Бајић у Новом Саду. Добитница је захвалнице Матице српске (Нови Сад) за подршку, сарадњу и помоћ културних програма, као и три захвалнице ФМУ у Београду. Члан је Удружења музичких уметника Србије од 1995. године и има статус самосталног уметника града Београда, и ЕПТЕ.

 

Loading...