Промоција ЦД издања „Vlastimir Trajković – Works for piano“

10.06.2024., 19:00

На промоцији нановијег издања из продукције Страдивариус Властимир Трајковић – Дела за клавир у извођењу пијанисте Владимира Глигорића говориће продуцент Станко Симић, музиколог Стефан Цветковић и пијаниста Владимир Глигорић.

На најновијем аудио издању италијанског издавача Страдивариус из Милана објављена су, по први пут ван наше земље, дела за клавир соло једног од најзначајнијих српских композитора, академика и професора композиције на Факултету музичке уметности у Београду, Властимира Трајковића (1947–2017). Властимир Трајковић потиче из угледне породице музичара; његов деда је био композитор Милоје Милојевић, а мајка Гордана пијанисткиња. Студирао је у Београду код Василија Мокрањца, а усавршавао се код Оливијеа Месијана и Витолда Лутославског. Не само композитор, Трајковић је био и музички писац, критичар и редактор. Полиглота широке ерудиције, Трајковић се већ на самом почетку стваралачког пута истакао као композитор окренут интелектуалном и критичком приступу музици и њеном наслеђу изграђујући лични стил на сублимацији импулса и утицаја које је прихватао са пространог хоризонта музичке историје. Постмодеран по сензибилитету, опус Властимира Трајковића сведочи о његовој отворености за различите стилске идиоме, али и сталној истраживачкој покретљивости у проналажењу разноврсних и сасвим особених, савремених композиционих решења. (део под наводима преузет из текста књижице ЦД-а, аутора Стефана Цветковића).

Владимир Глигорић (1979) је истакнути српски пијаниста. Ово је његов трећи ЦД са српском уметничком музиком објављен у иностранству. Глигорић је временом стекао статус једног од најзначајнијих извођача српске уметничке музике (добитник награде Удружења композитора Србије за 2023. годину). Снимио је цео опус за соло клавир Властимира Трајковића, а чине га три клавирска циклуса која је композитор стварао 70-их и 80-их година 20. века.

Италијанскa издавачка кућа Страдивариус је основана 1988. године у Милану има две линије издаваштва, једна која се бави издаваштвом дела ране музике (средњи век, ренесанса, барок), и друга којој припада и диск са музиком Властимира Трајковића, бави се издаваштвом дела савремене музике. С годинама су стекли светску репутацију, те се и њихови носачи звука дистрибуирају широм света.

Loading...