24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ФИЛИПЕ ВЕРИСИМИ и БЕРИСЛАВ ЈЕРКОВИЋ

03.07.2024., 20:00

Португалски оргуљаш Филипe Верисимо наступиће заједно са редовним професором на Академији уметности у Осијеку, баритоном Бериславом Јерковићем. Као дуо ће пре тога наступити у Хрватској. Осим у дуу, Верисимо ће се публици представити и делима за соло оргуље.

Програм:
Шарл-Мари Видор (1844–1937)
Allegro vivace из Оргуљске симфоније бр. 5 у еф–молу, оп. 42/1

Франц Лист (1811–1886)
Cantico del sol di Francesco d´Assisi за баритон и оргуље

Шарл-Мари Видор
Adagio из Оргуљске симфоније бр. 5 у еф–молу, оп. 42/1

Франц Лист
Ave maris stella за баритон и оргуље

Шарл-Мари Видор
Toccata из Оргуљске симфоније бр. 5 у еф–молу, оп. 42/1

Лио Сауерби (1895–1968)
Whoso Dwelleth (Псалм 91) из Три псалма за баритон и оргуље, H. 228

Морис Дирифле (1902–1986)
Прелудијум и фуга на име Алена, оп. 7

Биографије:
Филипе Верисимо (Порто, 1975) дипломирао је црквену музику на Уметничкој школи Португалског католичког универзитета, и то оргуље и импровизацију, хорско и оркестарско дириговање. Године 2002. постављен је за оргуљаша и капелмајстора у цркви у Лапи (Порто). Од тада, у сарадњи са каноником др Фереиром дос Сантосом, ради као хорски и оркестарски диригент припремајући и изводећи нека од најзначајнијих вокално-инструменталних дела. Наступао је у Португалији, Шпанији, Француској, Немачкој, Белгији и Пољској. Члан је међународног тима оргуљаша који од 2009. године широм Европе изводе La Révolte des Orgues за велике оргуље, осам позитив оргуља и перкусије чувеног француског оргуљаша и композитора Жана Гијуа. Добитник је прве награде на Првом државном оргуљашком такмичењу (Португалија). Верисимо је почасни капелмајстор верске организације Преподобни трећи ред Светог Фрање, уметнички директор музичког циклуса São Francisco и консултант ове организације у области црквене музике. Предаје у Уметничкој школи Католичког универзитета Португалије и на Главној богословији у Порту. Године 2021. основао је Међународни фестивал оргуљске и црквене музике FIOMS Метрополитанског подручја и Бискупије Порта.

др сц. Берислав Јерковић (1977) професор је певања на Академији за уметност и културу у Осијеку где предаје и предмете оперски студио, дириговање, вокална литература и интерпретација. Такође делује као шеф Одсека за музичку уметност ове Aкадемије. Дипломирао је певање, дириговање и музичку педагогију на музичким академијама у Загребу, Осијеку и Печују. Постдипломске студије певања је завршио на универзитетима у Загребу и Грацу, и докторске студије вокалне педагогије на Универзитету у Загребу. Певао је бројне оперске улоге у оперским кућама у Осијеку, Загребу, Новом Саду и Јоханесбургу. Наступао је са оркестрима и одржао концерте на фестивалима широм света. Сарађивао је са Хрватским барокним ансамблом и Барокним ансамблом Savaria. Бави се научним и уметничким истраживачким радом и излаже радове на стручним конференцијама и скуповима. Води мајсторске курсеве и семинаре за певаче, диригенте и вође вокалних ансамбала. Активан је као диригент и редовно наступа са хоровима и инструменталним ансамблима. Уметнички је директор ансамбла Opera Pannonica ensemble и Међународног певачког такмичења Лав Мирски. Аутор је књига Курикул наставе певања (2019) и Савремена настава певања (2021).

Loading...