24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MATIJAS GOJTING i EVELIN DEGEN

05.07.2024., 20:00

Nemački umetnici, flautistkinja Evelin Degen i orguljaš Marijas Gojting, predstaviće se na Danima orgulja koncertom pod nazivom Female affairs koji će obuhvatiti kompozicije savremenih kompozitorki iz Srbije i inostranstva.

Program:
Ana Gnjatović (1984)
Zugzwang za orgulje

Tona Šerhen (1938)
SIN za flautu, zvončiće i gong

Farzija Falah (1980)
Transformisana svetlozelena III za orgulje i bas flautu

Kajl Bartlet (1971)
Knjiga čini za bas flautu i orgulje
Čini za… (1) okončanje gladi, (2) ubrzavanje, (3) podsticanje želje, (4) obavezivanje Velikog crvenog zmaja da ispunjava tvoje naredbe, (5) zaustavljanje vremena, (6) kako u potpunosti nestati

Hilda Dijanda (1925)
Ludus 3 za orgulje (1969)

Ana Gnjatović
Blizu za flautu i orgulje – premijera

Biografije:
Flautistkinja Evelin Degen (Diseldorf) je univerzitetska profesorka i jedna od osnivačica interdisciplinarnog ansambla PART. Održala je koncerte na značajnim festivalima savremene muzike u Evropi (Varšavska jesen, nyMusikk u Oslu, BEAST unFestival u Birmingemu, NOW Festival u Esenu, Acht Brücken u Kelnu), kao i u Severnoj i Južnoj Americi i Aziji. Osim tradicionalnog repertoara, kao solistkinja izvodi i savremenu muziku – brojna dela koja je premijerno izvela su joj posvećena, a ostvarila je snimke za radio i audio izdanja. U duu sa orguljašem Matijasom Gojtingom radi na širenju repertoara za flautu i orgulje. Još jedno polje njenog rada su interdisciplinarni projekti u kojima se prožimaju muzika, igra, gluma i vizuelna umetnost.
Evelin Degen od 1997. godine predaje na Visokoj školi Robert Šuman u Diseldorfu, a 2011. godine dobila je titulu počasnog profesora. Održava majstorske kurseve i radionice širom sveta. Predavač je na Kolleg der Künste u Montepulčanu.
Više informacija

Matijas Gojting (Esen) je orguljaš i muzikolog. Kao solista redovno dobija pozive za nastup u okviru poznatih festivala posvećenih savremenoj muzici u Nemačkoj i inostranstvu. Premijerno je izveo i snimio brojna dela za orgulje koja su mu posvećena (Huan Aljende-Blin, Mijo Šaroto, Ana Gnjatović, Jorg Herhet, Johanes Krajdler, Rolf Rim, Dajana So i drugi).
Interdisciplinarna saradnja u polju improvizacije ga povezuje sa značajnim predstavnicima igre, glume i vizuelne umetnosti. Zajedno sa Evelin Degen osnovao je interdisciplinarni ansambl PART.
Gojting je studirao crkvenu muziku na Univerzitetu umetnosti Folkvang u Esenu (orgulje kod Gerta Cahera), kao i muzikologiju na Rurskom univerzitetu u Bohumu, gde je doktorirao na temi koncerata i sonata Johana Sebastijana Baha. Predaje na različitim univerzitetima u Nemačkoj i objavljuje radove o orguljskoj muzici u 20. i 21. veku. Bio je urednik izdanja Lexikon der Orgel (2007) zajedno sa Hermanom J. Bušom. Urednik je izdanja kompletnih dela Feliksa Mendelsona objavljenog 2016. godine. Na Univerzitetu umetnosti Folkvang, 2022. godine zajedno sa Filipom Feldhortom predsedavao je međunarodnim simpozijumom posvećenom kompozitoru i orguljašu Šarlu Turnemiru.
Više informacija

Loading...