24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МАТИЈАС ГОЈТИНГ и ЕВЕЛИН ДЕГЕН

05.07.2024., 20:00

Немачки уметници, флаутисткиња Евелин Деген и оргуљаш Маријас Гојтинг, представиће се на Данима оргуља концертом под називом Female affairs који ће обухватити композиције савремених композиторки из Србије и иностранства, као и дела Телемана и Фрескобалдија.

Програм:
Георг Филип Телеман (1681–1767)
Фантазија у Де–дуру за флауту

Фарзија Фалах (1980)
Трансформисана светлозелена III за оргуље и бас флауту

Тона Шерхен (1938)
SIN за флауту, звончиће и гонг

Ана Гњатовић (1984)
Zugzwang за оргуље

Хилда Дијанда (1925)
Ludus 3 за оргуље

Кајл Бартлет (1971)
Књига чини за бас флауту и оргуље
Чини за… (1) окончање глади, (2) убрзавање, (3) подстицање жеље, (4) обавезивање Великог црвеног змаја да испуњава твоје наредбе, (5) заустављање времена, (6) како у потпуности нестати

Ђироламо Фрескобалди (1583–1645)
Ричеркар

Биографије:
Флаутисткиња Евелин Деген (Диселдорф) је универзитетскa професорка и једна од оснивачица интердисциплинарног ансамбла PART. Одржала је концерте на значајним фестивалима савремене музике у Европи (Варшавска јесен, nyMusikk у Ослу, BEAST unFestival у Бирмингему, NOW Festival у Есену, Acht Brücken у Келну), као и у Северној и Јужној Америци и Азији. Осим традиционалног репертоара, као солисткиња изводи и савремену музику – бројна дела која је премијерно извела су јој посвећена, а остварила је снимке за радио и аудио издања. У дуу са оргуљашем Матијасом Гојтингом ради на ширењу репертоара за флауту и оргуље. Још једно поље њеног рада су интердисциплинарни пројекти у којима се прожимају музика, игра, глума и визуелна уметност.
Евелин Деген од 1997. године предаје на Високој школи Роберт Шуман у Диселдорфу, а 2011. године добила је титулу почасног професора. Одржава мајсторске курсеве и радионице широм света. Предавач је на Kolleg der Künste у Монтепулчану.
Више информација

Матијас Гојтинг (Есен) је оргуљаш и музиколог. Као солиста редовно добија позиве за наступ у оквиру познатих фестивала посвећених савременој музици у Немачкој и иностранству. Премијерно је извео и снимио бројна дела за оргуље која су му посвећена (Хуан Аљенде-Блин, Мијо Шарото, Aна Гњатовић, Јорг Херхет, Јоханес Крајдлер, Ролф Рим, Дајана Со и други).
Интердисциплинарна сарадња у пољу импровизације га повезује са значајним представницима игре, глуме и визуелне уметности. Заједно са Евелин Деген основао је интердисциплинарни ансамбл PART.
Гојтинг је студирао црквену музику на Универзитету уметности Фолкванг у Есену (оргуље код Герта Цахера), као и музикологију на Рурском универзитету у Бохуму, где је докторирао на теми концерата и соната Јохана Себастијана Баха. Предаје на различитим универзитетима у Немачкој и објављује радове о оргуљској музици у 20. и 21. веку. Био је уредник издања Lexikon der Orgel (2007) заједно са Херманом Ј. Бушом. Уредник је издања комплетних дела Феликса Менделсона објављеног 2016. године. На Универзитету уметности Фолкванг, 2022. године заједно са Филипом Фелдхортом председавао је међународним симпозијумом посвећеном композитору и оргуљашу Шарлу Турнемиру.
Више информација

Loading...