24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: СТЕФАН РАЈНИНГЕР и ВЕЉКО НЕНАДИЋ

02.07.2024., 20:00

Као прилика да млади музичари обогате своју професионалну биографију наступом на фестивалу успостављена је програмска линија Младе наде, у оквиру које ће ове године наступити наши оргуљаши Вељко Ненадић и Стефан Рајнингер, студенти Факултета музичке уметности у Београду из класе проф. Маје Смиљанић Радић.

Ови талентовани млади људи посвећени су музици и пажљиво развијају своју професионалну каријеру. Стефан Рајнингер тренутно завршава два мастер студијска програма – оргуље и музичка режија, и редовно одржава концерте у Београду и Вршцу, а композитор и оргуљаш Вељко Ненадић ниже успехе на међународним композиторским такмичењима и наступа на концертима као оргуљаш и пијаниста, изводећи своја остварења, као и дела других српских композитора и млађих стваралаца.

СТЕФАН РАЈНИНГЕР
Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Токата, адађо и фуга у Це–дуру, BWV 564

Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 663

ВЕЉКО НЕНАДИЋ
Програм:
Исидора Жебељан (1967–2020)
Корал (транскрипција за оргуље: В. Ненадић)

Вук Куленовић (1946–2017)
Токата Бе-А-Це-Ха

Властимир Трајковић (1947–2017)
Епиметеј, музика за оргуље
Епиметеј
Пандорина кутија
Елпида

Вељко Ненадић (1998)
Литанија, молитва за оргуље

Биографије:
Стефан Рајнингер започео је музичко образовање са девет година, свирајући клавир у МШ Даворин Јенко у Београду. Завршио је основне студије као оргуљаш на Факултету музичке уметности у Београду под менторством Маје Смиљанић-Радић. Тренутно је студент на два мастер студијска програма – оргуље и музичка режија. Током школовања је освојио награде на такмичењима из клавира, камерне музике и класичне хармоније. Као оргуљаш и пијаниста, учествовао је на бројним мајсторским курсевима у земљи и иностранству. Наступао је на концертима свирајући оргуље и чембало у Београду (Катедрала Блажене Дјевице Марије, Црква Светог Антуна Падановског, Музеј науке и технике, Хришћанска адвентистичка црква у Београду), као и у Вршцу. Има предстојеће наступе са оркестром у Италији у оквиру међународног фестивала Mittelfest.

Композитор и оргуљаш Вељко Ненадић (1998) студирао је композицију на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Исидоре Жебељан, док је мастер студије завршио код Драшка Аџића, у чијој класи је тренутно на докторским студијама композиције. Од 2021. године студира оргуље у класи Маје Смиљанић-Радић, а на истом факултету ради и као истраживач-приправник на Катедри за композицију.
Као композитор освојио је преко 40 награда на међународним фестивалима. Његова дела су изводили истакнути домаћи и инострани солисти и оркестри на концертима и музичким фестивалима широм света, а снимљена су за дискографске куће у земљи и иностранству. Његов опус објављује музичка издавачка кућа Donemus из Холандије, а појединачне композиције штампали су и Editio Musica Budapest, Da_sh Music из Шпаније, Compozitor Publishing House из Русије и Music Publishing House Чешког радија. У избору ревије Музика класика награђен је као композитор године (2022). Редовно наступа на концертима као оргуљаш и пијаниста, изводећи своја остварења, као и дела других, првенствено српских композитора и млађих стваралаца.

Loading...