REZULTATI KONKURSA ZA PROGRAM LIKOVNE GALERIJE ZA 2025/26.

12.07.2024., 15:00

Savet Likovne galerije doneo je odluku o umetnicama/umetnicima koji će realizovati izložbe u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u 2025. godini.

Savet je radio u sledećem sastavu: dr Maja Stanković, istoričarka umetnosti i redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, dr Ana Knežević, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede, i dr Zdravka Pečara i Sava Ristović, istoričar umetnosti i urednik na Drugom programu Radio Beograda.

OBRAZLOŽENJE SAVETA LIKOVNE GALERIJE

Prilikom selekcije predloga pristiglih na konkurs za izlaganje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u izlagačkoj sezoni 2025/26. uzeti su u obzir sledeći parametri: značaj i aktuelnost problema i tema kojima se umetnici bave, kvalitet tehničkog i tehnološkog izvođenja radova, kao i njihov potencijal da otvore prostor za aktivan dijalog sa publikom. Selekcija je zasnovana na pristupu koji uključuje umetnike i umetnice različitih generacija, naročito onih sa bogatom izlagačkom praksom, što je u skladu sa dugogodišnjim programom same galerije. Pored toga, u izbor su uključeni i umetnici srednje generacije, koji svojim umetničkim radom ukazuju na velike potencijale pristupa kao što su angažovana istraživanja sadašnjice i prošlosti, ali i oni koji kroz svoj umetnički izraz istražuju mogućnosti novih tehnologija.

Tokom ovog procesa selekcije, Savet je predložio da se, uz šest odabranih izložbi na osnovu otvorenog konkursa, realizuju i dve izložbe po pozivu umetnicima, koji su tokom više decenija aktivni na umetničkoj sceni, a nisu imali samostalne prezentacije u Likovnoj galeriji KCB-a. Savet je odlučio da se poziv uputi Goranki Matić i Jovanu Čekiću. Takođe, Savet predlaže da ovo postane praksa i u budućnosti, jer doprinosi uspostavljanju kontinuiteta na sceni, međugeneracijskom povezivanju i objektivnijem uvidu u savremenu umetničku scenu.

Na osnovu pristiglih prijava Savet je doneo odluku o prihvatanju sledećih predloga za realizaciju izložbi, umetnika/ca:

1. MILENA PUTNIK, Mapa Srbije, prostorni i vremenski intervali

2. GORAN DESPOTOVSKI, ASC/DESC

3. MIODRAG KRKOBABIĆ, Neželjeni odraz: Antirefleks

4. MILAN ANTIĆ, San

5. MIRKO NIKOLIĆ i JELENA MICIĆ, Smelting Friendship

6. KURS, Zastave za budućnost

U programu Likovne galerije u izlagačkoj 2025/26. godini biće realizovana dva izdanja tradicionalne izložbe: Kritičari su izabrali, dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2020.godinu, Gordane Stanišić i Sofije Milenković i 20. BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture).

Zahvaljemo se svima koji su poslali svoje predloge i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...