РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМ ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ ЗА 2025/26.

12.07.2024., 15:00

Савет Ликовне галерије донео је одлуку о уметницама/уметницима који ће реализовати изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда у 2025. години.

Савет је радио у следећем саставу: др Маја Станковић, историчарка уметности и редовна професорка на Факултету за медије и комуникације, др Ана Кнежевић, историчарка уметности и кустоскиња Музеја афричке уметности – збирке Веде, и др Здравка Печара и Сава Ристовић, историчар уметности и уредник на Другом програму Радио Београда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ САВЕТА ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ

Приликом селекције предлога пристиглих на конкурс за излагање у Ликовној галерији Културног центра Београда у излагачкој сезони 2025/26. узети су у обзир следећи параметри: значај и актуелност проблема и тема којима се уметници баве, квалитет техничког и технолошког извођења радова, као и њихов потенцијал да отворе простор за активан дијалог са публиком. Селекција је заснована на приступу који укључује уметнике и уметнице различитих генерација, нарочито оних са богатом излагачком праксом, што је у складу са дугогодишњим програмом саме галерије. Поред тога, у избор су укључени и уметници средње генерације, који својим уметничким радом указују на велике потенцијале приступа као што су ангажована истраживања садашњице и прошлости, али и они који кроз свој уметнички израз истражују могућности нових технологија.

Током овог процеса селекције, Савет је предложио да се, уз шест одабраних изложби на основу отвореног конкурса, реализују и две изложбе по позиву уметницима, који су током више деценија активни на уметничкој сцени, а нису имали самосталне презентације у Ликовној галерији КЦБ-а. Савет је одлучио да се позив упути Горанки Матић и Јовану Чекићу. Такође, Савет предлаже да ово постане пракса и у будућности, јер доприноси успостављању континуитета на сцени, међугенерацијском повезивању и објективнијем увиду у савремену уметничку сцену.

На основу пристиглих пријава Савет је донео одлуку о прихватању следећих предлога за реализацију изложби, уметника/ца:

1. МИЛЕНА ПУТНИК, Мапа Србије, просторни и временски интервали

2. ГОРАН ДЕСПОТОВСКИ, АСЦ/ДЕСЦ

3. МИОДРАГ КРКОБАБИЋ, Нежељени одраз: Антирефлекс

4. МИЛАН АНТИЋ, Сан

5. МИРКО НИКОЛИЋ и ЈЕЛЕНА МИЦИЋ, Smelting Friendship

6. КУРС, Заставе за будућност

У програму Ликовне галерије у излагачкој 2025/26. години биће реализована два издања традиционалне изложбе: Критичари су изабрали, добитница Награде Лазар Трифуновић за 2020.годину, Гордане Станишић и Софије Миленковић и 20. БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Захваљемо се свима који су послали своје предлоге и честитамо онима чији су предлози одабрани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...