SNIMCI: STUDIJA ZA FILM ▪︎ doplgenger

29.08.2024-27.09.2024, 12:00-20:00

Otvaranje izložbe:
četvrtak, 29. avgust, 19.00

Snimci: studija za film predstavlja prvu fazu dugogodišnjeg prikupljanja filmskog materijala i umetničkog istraživanja, i bazira se na pronađenim analognim filmskim i audio snimcima. Izložba u formi proširenog filma sastoji se od amaterskih putopisa koje su 60-ih godina snimili Jugosloveni tokom rada u zemljama Nesvrstanih. Postkolonijalni pejzaž u okularu jugoslovenskog radnika slika kulturne razlike i međukulturalno iskustvo, nesvesno obuhvatajući oneobičavanja i prekide u projektu nesvrstavanja.

Amaterski snimci se tretiraju kao privatni dokumenti i slučajna etnografija, a izložba se gradi od eseja, ličnog istraživanja i istorijskih spekulacija. Oslanjajući se na različite montažne postupke, projekat Snimci: Studija za film izaziva ideološke strukture upisane u kulturne reprezentaicje i kritički propituje kolonijalne i postkolonijalne načine gledanja i zapisivanja. Priča o filmu koja se priča kroz materijalnost audio-vizuelnih medija nastoji da provocira optičko nesvesno kako bi se proizveli drugačiji načini mišljenja o prošlosti koji su uvek i mišljenja o budućnosti.

———————————

doplgenger umetnički duo čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi doplgengera bave se odnosom između umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na filmskim/video festivalima u zemlji i inostranstvu. Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017) i dobitnici umetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade „Vladislav Ribnikar”.

 

 

Loading...