Девети фестивал документарног филма – „Европска сарадња: филмска прича“ / 25 – 27.09.2024 / 19.00

25.09.2024-27.09.2024, 19:00

Девети фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, који организује Министарство за европске интеграције поводом Дана Интеррег сарадње, биће одржан од 25. до 27. септембра 2024. године.

Филмови ће бити приказивани у Дворани Културног центра Београда од 19 часова а улаз на све пројекције фестивала је слободан.

Среда , 25. септембар

ФЛАШАРОШИ (режија: Немања Војиновић; Србија, 2023, 84′).
Синопсис: На периферији Београда налази се једна од највећих депонија у Европи – Винча. Некада археолошко налазиште, данас је дом заједници сакупљача пластичних флаша – флашарошима. Прате се последњи дани ове заједнице и лична борба једног боксера меког срца, Јанике.

Филм Флашароши је добио награду „Срце Сарајева“ за најбољи документарни филм на фестивалу у Сарајеву.

Након пројекције филма предвиђен је разговор са аутором Немањом Војиновићем.

Четвртак, 26. септембар

ПОМИРЕЊЕ (режија: Марија Зидар, Словенија, 2022, 82′)
Синопсис: Млада девојка убијена је у жучном породичном сукобу у брдима северне Албаније. Њен ожалошћени отац растрзан је притисцима локалног бискупа и председника невладине организације из престонице, не само да опрости убици у затвору и његовој породици као хришћанин, већ и да се помири са њима, како је некада захтевао прастари племенски кодекс – канун.

Помирење је светску премијеру имао на Копенхаген ДОКС-у, једном од највећих фестивала документарног филма, а потом је приказан на бројним другим фестивалима: од Међународног фестивала документарног филма „Белдокс“ у Београду, преко престижног интернационалног фестивала документарног филма у ИДФА у Амстердаму, Сарајево филмском фестивалу, до филмског фестивала у Сиднеју.

Петак, 27. септембар

ЉУБАВ, НЕМАЧКЕ МАРКЕ И СМРТ (режија: Џем Каја, Немачка, 2022, 96′).
Синопсис: Споразум Немачке и Турске из 1961. године није довео само „гастарбајтере” у Немачку: с њима је дошла и њихова музика. Овај документарни филмски есеј говори о пословима турских емиграната у Немачкој, носталгији и спајању породице, базару на железничкој станици у Биловштрасе у Берлину, ксенофобији и расизму, сетним песмама раних година и хип-хоп периоду након уједињења Немачке. Ово је свет Радија Јилмаз, разних музичких праваца, свадбених бендова који певају и на курдском и арапском језику како би задовољили захтеве тржишта.

Филм Немачке марке, љубав и смрт је приказан на фестивалу „Слободна зона“ 2022. године, као и на бројним светским фестивалима.

Дан Интеррег сарадње је манифестација којом се промовише eвропска територијална сарадња и повезивање грађана широм Европе и пограничних региона ради побољшања животних услова и инфраструктуре. Кроз ове програме у периоду од 2004. до 2022. у Србији је финансирано близу 1.600 пројеката за које је издвојено више од 220 милиона евра које је суфинансирала Европска унија, у сарадњи са државама учесницама програма. За финансијску перспективу 2021-2027. ЕУ је, из ИПА средстава, одобрила преко 340 милиона евра за програме територијалне сарадње у нашој земљи. Спровођење ових пројеката доприноси јачању и развоју локалних заједница и пограничних региона наше земље у важним секторима: инфраструктури, здравству, образовању, научно –

Loading...