FESTIVAL „SAMIT NESVRSTANIH“

13.09.2024., 18:00

Samit nesvrstanih je beogradski festival multimedijalnog sadržaja koji okuplja skejtere, umetnike i brojne goste zi Evrope i sveta. Glavni cilj predstava ujedinjenje zajednice kroz aktivnosti u sportu, kulturi i umetnosti. Skejt kultura je u neraskidivoj vezi sa vizuelnim umetnostima (video, fotografija, dizajn). Cilj izlagačke i filmske aktivnosti festivala se ogleda u angažovanju afirmisanih umetnika koji u svom stvaralaštvu povezuju skejt kulturu i visokoumetničke domete. Do sada je održano sedam festivala, od 2017. do 2024. godine, na kojima se okupilo više od 20.000 ljudi širom regiona i Evrope.

U petak, 13. septembra u Dvorani kulturnog centra Beograda od 18:00 biće prikazana tri dokumentarna filma, u ukupnom trajanju od 90 minuta.

Ulaz je slobodan.

————————————-

CLICK CLICK

Ovaj dokumentarac prati Nilsa Svensona, švedskog fotografa i skejtera, čije se stvaralaštvo bazira na povezivanju skejtbordinga i umetničke fotografije. Film otkriva kako Nils koristi kameru da prikaže urbanu skejt kulturu kroz svoj jedinstven umetnički pogled.

LIFE ON BOARD

Priča prati Timija, mladog skejtera iz Novog Sada, grada sa razvijenom skejt scenom. Film prikazuje njegovu posvećenost i ljubav prema skejtbordingu, istražujući kako ovaj sport postaje stil života i kreativni izlaz u svakodnevici.

TOSHKENT SKATEBOARDCHILARI

Ovaj film pruža uvid u skejt scenu u Uzbekistanu, gde mladi koriste skejtbording kao sredstvo samoizražavanja i slobode. Film osvetljava izazove i solidarnost unutar skejterske zajednice u Taškentu, gradu sa minimalnom infrastrukturom za ovaj sport.

Loading...