Концерт алта Лидије Јовановић, мецосопрана Јане Спасојевић и пијанисте Миливоја Вељића

16.09.2024., 21:00

Лидија Јовановић успешно гради каријеру у оперским кућама широм Европе, а овом приликом ће јој се на концерету придружити Јана Спасојевић. Заједно ће извести арије из популарних опера, а као клавирски сарадник ће наступити пијаниста Миливоје Вељић.

Програм:
Жак Офенбах
Belle nuit, ô nuit d’amour (Баркарола), дует Ђулијете и Никлауса из опере Хофманове приче

Клод Дебиси
Voici ce qu’il écrit à son frère Pelléas, арија Женевјев из опере Пелеас и Мелисанда

Шарл Гуно
Faites-lui mes aveux, арија Зибела из опере Фауст

Que fais-tu blanche tourterelle, арија Стефана из опере Ромео и Јулија

Жорж Бизе
En vain pour éviter, арија Кармен из опере Кармен

Habanera, арија Кармен из опере Кармен

Жил Масне
Va! Laisse couler mes larmes, арија Шарлоте из опере Вертер

Камиј Сен-Санс
Amour ! Viens aider ma faiblesse, арија Далиле из опере Самсон и Далила

Хектор Берлиоз
Vous soupirez, madame!, дует Хере и Урсуле из опере Беатрис и Бенедикт

Биографије:
Лидија Јовановић (Београд) је почела да учи клавир у класи Љерке Вукеље. По завршеној средњој музичкој школи у класи Олге Бауер и студија на ФМУ у Београду у класи Љиљане Вукеље, наставила је мастер студије клавира у Лозани у класи Жан-Франсоа Антониолија. Упоредо са студијама клавира је учила соло певање у класи Ане Јовановић. После завршених основних студија соло певања у Женеви, је постала члан Швајцарског оперској студија у Берну, у класи Наталие Штуцман. Усавршавала се код бројних уметника. Добитница је стипендија Еуробанк ЕФГ за најбоље студенте Србије, стипендија Max D.Jost и Ian Donald Wilson Memorial Scholarship.
Учествовала је на обележавањима Светског дана музике у Лозани и у Женеви, и наступаала на фестивалима као што су Dni muzyki Andrzeja Kurylewicza у Варшави, 6. Festiwal Prawykonan у Катовицама, Opernfest у Берлину и 5. Festival Ópera DeArte Medinaceli у Шпанији. У Француској је наступала у оперским кућама Opéra-Théâtre de Metz и Opéra de Reims. Између осталих, тумачила је улоге у операма Травијата, Фигарова женидба, Кармен и Русалка. Наступала је са оркестрима као што су Национални симфонијски оркестар у Даблину, Симфонијски оркестар РТС-а, Симфонијски оркестар Ставангера, Филхармонија Осла, Краљевска филхармонија Ливерпула, Оркестар нове музике у Пољској и Ensemble Contrechamps у Женеви.
Снимила је комапктдиск са барокним ансамблом I Gemelli (Монтеверди, Vespro della Beata Vergine), после чијег издавања ће уследити европска турнеја. Њена извођења су преношена на станицама радија као што су Пољски радио, Espace 2, RBB-Kulturradio и Radio Suisse Romande.
Тренутно живи у Барселони и представља је Лерíн Артистс Манагемент.

Јана Спасојевић је основне студије соло певања завршила у Бечу у класи Маргарите Киријаки а потом и мастер студије на Ченгду универзитету у Кини, где је као носилац стипендије кинеске владе радила под менторством реномираног тенора Октавија Аревала. Образовање је започела је у МШ Божидар Трудић у Свилајнцу да би даље школовање наставила у МШ Коста Манојловић у Земуну, на одсеку за клавир у класи професорке Тање Јаблановић, а истовремено је развијала таленат за соло певање у класи професорке Ане Јовановић. Јана је дипломирала и историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Током школовања је постала члан ансамбла Опере и Театра Мадленианум, где је 2013. године остварила први професионални ангажман (Дечак, Чаробна Фрула, В. А. Моцарт). Током студија у Бечу се истакла у насловним улогама Ивице у Хумпердинктовој опери Ивица и Марица и Орфеја у Глуковој опери Орфеј и Еуридика. Врло рано у својој каријери је постала члан Оперског студија Народног позоришта у Београду са којим је 2021. године дебитовала на фестивалу Опера на води (Мерцедес, Кармен, Ж. Бизе). Од 2022. године је солиста Изни оперског фестивала у Немачкој. Поседује богато искуство на концертној сцени у земљи и иностранству. Нарочито се истакла на концертима у Ербар Сали у Бечу, на новогодишњим концертима у градовима Ченгду и Пекинг, као и серијом концерата у Алберт Холу у Канбери. Јана је аутор серије концерата Youkali, које успешно изводи широм Србије.

Mиливоје Вељић (Београд) је дипломирао на Катедри за клавир, а докторирао на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Награђен је из Фонда Јелена Павловић као најбољи дипломац Катедре за клавир. Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за дугогодишњи допринос развијању културних делатности. Ревија Музика класика га је прогласила за најбољег мушког извођача у 2023. години.
Као афирмисани камерни музичар наступао је у Индији, Израелу, Аустрији, Француској, Италији, Швајцарској, Румунији, Мађарској, Хрватској, Црној Гори, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, у више од тридесет градова Србије, али и у енклавама на Косову и Метохији.
Често сарађује са Музичком продукцијом Радио телевизије Србије, Опером Народног позоришта у Београду и Опером и театром Мадленианум. Званични је пијаниста међународног такмичења Лазар Јовановић у претходних осам година. На фестивалу Дани Јосифа Маринковића – Обзорја на Тиси ангажован је више пута. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Loading...