Koncert baritona Ivana Plazačića i pijaniste Đorđa Nešića

16.09.2024., 20:00

Bariton Ivan Plazačić se školovao u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama, gde je započeo saradnju sa pijanistom Đorđem Nešićem. Rezultat uspešne saradnje će prikazati na beogradskom koncertu koji realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Program:
Šarl Guno
L’absent

Žil Masne
Élégie

Gabrijel Fore
Automne, op. 18/3

Kamij Sen-Sans
L’attente

Erik Sati
Gnosijena br. 2
Gnosijena br. 3

Petar Iljič Čajkovski
Net, tolьko tot, kto znal… (Ne, samo taj, koji znađaše…), op. 6/6

Ni slova, o drug moй (Ni reči, o, druže moj), op. 6/2

Hotel bы v edinoe slovo… (Želeo bih u jednu reč…)

Igor Stravinski
Come, master, observe the host of mankind, arija Nika Šedoua iz opere Život razvratnika

Rihard Vagner
Wie Todesahnung, arija Volframa fon Ešenbaha iz opere Tanhojzer

Džejk Hegi
A Hundred Thousand Stars, arija Manfreda iz opere Out of Darkness

Kevin Puts
J’ai perdu ta photo, arija Odbera iz opere Silent night

Dejvid Litl
Two marines iz ciklusa Soldier songs

Biografije:
Bariton Ivan Plazačić, iz Beograda, je završio master studije na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu (SAD), u klasi prof. Danijela Tida. Završio je osnovne studije muzičke pedagogije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je studirao i solo pevanje u klasi  prof. Nikole Mijailovića. Ostvario je sledeće uloge na operskim scenama: grof Almaviva (Mocart, Figarova ženidba), grof Robinson (Čimaroza, Tajni brak) na Univerzitetu Karnegi Melon, zatim Kolin (Leonkavalo, Boemi) u Njujorku, Zuniga (Bize, Karmen) na Operosa festivalu u Crnoj Gori, Papageno (Mocart, Čarobna frula), Belkore (Doniceti, Ljubavni napitak) i princ Gindelbah (Štraus, Bečka krv) u teatru Madlenijanum u Beogradu. Nastupao je kao solista izvodeći Devetu simfoniju L. van Betovenova, Mesiju G. F. Hendla, Rekvijem M. Diriflea i Pasiju po Jovanu (Isus) J. S. Baha u Pitsburgu.

Umetnost Đorđa Nešića je od strane kritičara opisana kao smela, osećajna, i suptilno virtuozna. Trudi se da promoviše muziku koja se bavi savremenim društveno-socijanim problemima i unapređenjem ljudskih prava. Ove sezone nastupa kao dirigent opere Američki san kompozitora Džeka Perle, a prošle sezone je dirigovao opere Lažna baštovanka Mocarta, Car Atlantisa Ulmana, i Svadba Ane Sokolović. Redovno nastupa na Kolarcu, KotorArt festivalu, galeriji SANU i Karnegi holy u Njujorku. Nastupio je u Parizu u Kulturnom centru Srbije, i na koncertu Putovanje kroz muziku Srbije u Vajl sali Karnegi Hola u Njujorku, i u Beogradu u galerijama Artget i SANU. Član je ansambla Opera Saratoga, sa kojom je izdao prvi kompletan snimak opere Kolevka će se ljuljati Marka Blicstajna. U Brazilu je održao koncert povodom proslave 80. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila. Korepetirao je majstorski kurs u Karnegi Holu sa meco-sopranom Džojs DiDonato. Sa svojim studentima sa univerziteta Karnegi Melon je predstavio operu Svadba Ane Sokolović 2019. godine u Beogradu. Radi i kao profesor na konzervatorijumu Manhattan School of Music, i Državnom Univerzitetu Njujorka, Purchase College.

Loading...