Концерт дуа „Драгорад“

09.09.2024., 21:00

Дуо Драгорад представља камерни ансамбл који чине виолисткиња Миљана Стаменић и виолончелисткиња Александра Бенгин. Као дугогодишње пријатељице и сараднице, Миљана и Александра су одлучиле да оформе овај састав са циљем да истраже и популаризују музику писану за овај нестандардни састав.

Програм:
Карл Штамиц
Дуо за виолу и виолончело у Це–дуру
Allegro
Grazioso
Rondo – Allegro

Роман Хас
Варијације на тему народне мелодије за виолу и виолончело
Интродукција и тема
Варијација I
Варијација II (Animato)
Варијација III (Adagio)
Варијација IV (Чардаш)

Ребека Кларк
Два комада за виолу и виолончело
Успаванка
Гротеска

Александра Бенгин
Путовање (Journey)

Роман Хас
Свита за виолу и виолончело
Preludium
Ostinato
Interludium
Bolero
Finale

Биографије:
Миљана Стаменић (1993) основну и средњу музичку школу завршила је у МШ Коста Манојловић у Земуну, у класи професора Михајла Михајловића. У том периоду освојила је награде на републичким такмичењима и стиче оркестарско искуство наступајући у земљи и иностранству (Минхен, Москва, Будимпешта, Сарајево, Котор, Подгорица, Крф).
Две сезоне за редом је наступала као чланица оркестра CEI – Youth Orchestra са најбољим младим музичарима Европе, са којим је наступала широм Италије (Асиси, Милано, Каорсо, Катаниа…). Године 2010. постаје ученик одељења за таленте МШ Коста Манојловић чиме почиње рад са професором Пантом Величковићем, у чијој класи је дипломирала и завршила мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду.
Била је члан БГО Душан Сковран уз који је остварила солистички наступ на Коларцу (2016). Са колегиницама оснива гудачки квартет Vae soli са којим је остварила запажене наступе у Србији и Црној Гори.
Усавршавала се на курсевима код Игора Коретија-Курета, Урлиха фон Вроема, Александра Милошева, Александра Земцова, Матеа Зуца и Герета Лубеа. Сарађује са неколико камерних и симфонијских оркестара (Камерни ансамбл 13 гудача, БГО Душан Сковран, Јеврејски камерни оркестар, Београдски симфоничари, Камерата Сербика, Симфонијски оркестар фестивала Бољшој, СО Макрис, Београдски камерни оркестар, Београдска филхармонија, Црногорски симфонисјки оркестар). Од 2014. године је члан СО РТС-а.

Александра Бенгин (1992) је стекла основно музичко образовање у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу на више одсека (клавир, виолончело, удараљке). Завршила је средњу музичку школу у Београду (три инструмента). Студирала је на Факултету музичке уметности у Београду где је завршила основне студије клавира у класи Александре Павловић, као и основне, мастер и специјалистичке студије виолончела у класи професорке Сандре Белић. Усавршавала се на мајсторским курсевима код реномираних виолончелиста као што су Наталија Гутман, Валентин Радуциу, Вашти Хантер, Евгениј Румјантсев, Маја Богдановић и Леонид Горохов.
Као виолинчелисткиња је свирала у бројним оркестрима и камерним ансамблима. Од 2022. године је сарадник и члан Симфонијског оркестра РТС-а. Активно свира и наступа као члан ансамбла Драгорад, дуа Бенгин&Предолац, камерног састава БЛИСС и као члан Београдског омладинског народног оркестра (БОНО). Као педагог је радила као професор виолончела у музичким школама Стеван Мокрањац у Пожаревцу и Петар Стојановић у Убу, а такође и као наставник клавира у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу.

Loading...