Koncert dua Tmušić-Čar

02.09.2024., 20:00

Osnovan 2024. godine, duo Tmušić-Čar čini srpska pijanistkinja Ksenija Tmušić i američko-britanski violinista Rajan Čar koji žive i rade u Briselu. Ovi mladi entuzijastični muzičari su se upoznali u belgijskoj prestonici tokom školovanja i od tada sviraju zajedno. Njihov program obuhvata dela kompozitora iz muzičkih perioda od baroka do savremenog doba. Duo neprestano istražuje nove repertoare i nudi nove interpretacije svake kompozicije koju izvode. Pod vođstvom profesora Gi Danela i Juzuko Horigome donose novi život svakoj izvedbi, stvarajući jedinstveno i angažovano prisustvo na sceni. Ovo je njihov prvi zajednički nastup u Beogradu.

Program:
Ludvig van Betoven
Violinska sonata br. 4 u a-molu, op. 23
Presto
Andante scherzoso, più allegretto
Allegro molto

Johanes Brams
Sonata za klavir i violinu br. 2 u A-duru, op. 100
Allegro amabile 
Andante tranquillo — Vivace — Andante — Vivace di più — Andante — Vivace
Allegretto grazioso (quasi andante)

Klod Debisi
Violinska sonata u ge-molu, L. 140
Allegro vivo
Intermède: Fantasque et léger
Finale: Très animé

Biografije:
Rajan Čar (Njujork, 2000) je američko-britanski violinista, poznat po svojim harizmatičnim nastupima i muzičkoj pronicljivosti. Pozivan je da drži resitale i učestvuje u master klasovima širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Njegovi nedavni uspesi uključuju rezidenciju za kvartet u Banff centru, gde je dobio njihovu nagradu, nastupe na Bowdoin međunarodnom muzičkom festivalu i učešće na XXII Encuentro de Música y Academia de Santander. Kao solista, nastupao je u prestižnim salama kao što su Koninklijk Konzervatorijum u Briselu, Sala Benaroja i Kraljevska muzička akademija. Čar je diplomirao na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i trenutno pohađa master studije sa profesorkom Juzuko Horigome na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Prethodno je studirao kod Džošue Fišera, Simona Džejmsa i Debre Zadinski, a njegova mentorka je bila i Nikolet Munen.

Ksenija Tmušić (Beograd, 1996) je pijanistkinja je sa sedištem u Briselu. Svoje muzičko obrazovanje započela je sa pet godina u Banja Luci. Osnovne studije je završila u Trstu, u klasi profesora Masima Gona, gde je diplomirala sa najvišim ocenama. Master studije je nastavila u Belgiji, u Gentu, pod mentorstvom profesora Vitalija Samoška. Nakon što je diplomirala na Konzervatorijumu u Gentu, preselila se u Brisel gde je završila post master studije iz klavira, u klasi profesora Johana Šmita. Ksenija trenutno završava master studije instrumentalne i vokalne korepeticije, pod mentorstvom profesora Filipa Rige.
Tokom studija, Ksenija je učestvovala na brojnim festivalima i majstorskim kursevima, uključujući Festival u Tičinu, Festival Musiq’3, Verao Classico, Akademija za muziku u Moržu i Stift Musical Encounters. Sarađivala je sa istaknutim muzičarima kao što su Ana Fedorova, Nino Gvetadze, Aleksandar Madžar, Nataša Kudritskaja i drugi. Takođe je radila u oblasti kamerne muzike sa Paskalom Moragesom, Marijanom Širinjan, Danijelom Roulandom, Majom Bogdanović i Olivijeom Tijerijem.

Loading...