Koncert „Nordijske romanse“

09.09.2024., 20:00

Mecosopran Aleksandra Vagner i pijanistkinja Tatjana Simonović će predstaviti repertoar za glas i klavir kompozitora Petera Hajsea, Jana Sibelijusa i Edvarda Griga na koncertu pod nazivom Nordijske romanse.

Program:
Peter Hajse
Kjærlighedens filosofi (Filozofija ljubavi)

I den lille skov (U maloj šumi)

Gunhilds romance (Gunhildina pesma)

Vuggesang (Uspavanka)

Jan Sibelijus
Säf, säf susa (Šušti, trsko, trščice)

Hjertats morgon (Jutro srca)

En slända (Vilin konjic)

Vilse (Izgubljeni)

Edvard Grig
Haugtussa, op. 67 (Planinska vila)
Det syng (Pesma)
Veslemøy (Devojka)
Blåbærli (Borovnica)
Møte (Susret)
Elsk (Ljubav)
Killingdans (Ples jarića)
Vond dag (Dan bola)
Ved Gjætlebekken (Kod potoka)

Biografije:
Mecosopran Aleksandra Vagner je rođena u Danskoj, ali je odrasla u Norveškoj sa majkom Dankinjom i ocem Srbinom. Diplomirala je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji 1997. godine i Kraljevskoj operskoj akademiji u Kopenhagenu 2001. godine. Radila je kao operska pevačica nekoliko godina, kao slobodni umetnik i kao deo solističkog ansambla pozorišta Musikteateret Undergrunden. Takođe gradi i koncertnu karijeru, i imala je resitale i koncerte širom Skandinavije, u Japanu, Austriji, Srbiji, Belgiji i Francuskoj. Sarađivala je sa nekoliko danskih simfonijskih orkestara i često nastupa u izvođenju oratorijuma i misa, kao kontralt. Poslednjih godina se posvetila kamernom muziciranju uživajući u intimnosti muzike za manje sastave. Aleksandra Vagner je predsednica odbora Udruženja kamerne muzike Danskog radija i član upravnog odbora Udruženja kamerne muzike Roskildea.

Tatjana Simonović rođena je u Beogradu, gde je završila MŠ Mokranjac, a zatim Fakultet muzičke umetnosti u klasi profesora Arba Valdme. Posle studija klavira, završila je solističku klasu na Kraljevskom danskom muzičkom konzervatorijumu u klasi profesora Hozea Ribere. U svojoj muzičkoj karijeri je imala zapažene nastupe kao solistkinja, i kao kamerni muzičar, u Beogradu, Novom Sadu, Kopenhagenu, Odenseu, Blobjergu, i drugim danskim gradovima, kao i u Nemačkoj, Sloveniji, Finskoj, Italiji, Španiji i Izraelu. Ubrzo posle završetka posledimlomskih studija, Tatjana se opredeljuje, pre svega za kamernu muziku, najviše za saradnju s gudačima i pevačima.
Radila je u muzičkim školama Stevan Mokranjac, Kosta Manojlović, Petar Konjović, Vatroslav Lisinski, kao i na Fakultetu muzičke umetnosti i na FILUM-u u Kragujevcu. Zaposlena je u MŠ Dr. Vojislav Vučković.
Radila je s profesorima Dušanom Trbojevićem, Konstantinom Boginom, Paulom Badura Skodom, Pninom Salcman, Julijem Vagmanom, Viktorom Dervijankom i drugima. Održala je brojne koncerte kamerne muzike s priznatim umetnicima kao što su: Mikaela Fukačova, Dejan Mlađenović, Marija Misita, Ajvan Ladlou, Nenad Nenić, Nemanja Marjanović, Nataša Petrović, Bogdan Živanović, Uki Ovaskainen, Stefan Hadžić i drugi. Nastupala je sa brojnim učenicima i studentima, kao i sa svojom decom, Vukom i Anjom Ovaskainen.
Učestvovala je na festivalima kao što su Čelofest, Basomanija, KoZart i Šopen fest. Tatjana se bavi i književnošću, napisala je autorske zbirke pesama i priča, i prevela dvadesetak knjiga s engelskog jezika.

Loading...