Концерт „Нордијске романсе“

09.09.2024., 20:00

Мецосопран Александра Вагнер и пијанисткиња Татјана Симоновић ће представити репертоар за глас и клавир композитора Петера Хајсеа, Јана Сибелијуса и Едварда Грига на концерту под називом Нордијске романсе.

Програм:
Петер Хајсе
Kjærlighedens filosofi (Филозофија љубави)

I den lille skov (У малој шуми)

Gunhilds romance (Гунхилдина песма)

Vuggesang (Успаванка)

Јан Сибелијус
Säf, säf susa (Шушти, трско, тршчице)

Hjertats morgon (Јутро срца)

En slända (Вилин коњиц)

Vilse (Изгубљени)

Едвард Григ
Haugtussa, оп. 67 (Планинска вила)
Det syng (Песма)
Veslemøy (Девојка)
Blåbærli (Боровница)
Møte (Сусрет)
Elsk (Љубав)
Killingdans (Плес јарића)
Vond dag (Дан бола)
Ved Gjætlebekken (Код потока)

Биографије:
Мецосопран Александра Вагнер је рођена у Данској, али је одрасла у Норвешкој са мајком Данкињом и оцем Србином. Дипломирала је на Краљевској музичкој академији 1997. године и Краљевској оперској академији у Копенхагену 2001. године. Радила је као оперска певачица неколико година, као слободни уметник и као део солистичког ансамбла позоришта Musikteateret Undergrunden. Такође гради и концертну каријеру, и имала је реситале и концерте широм Скандинавије, у Јапану, Аустрији, Србији, Белгији и Француској. Сарађивала је са неколико данских симфонијских оркестара и често наступа у извођењу ораторијума и миса, као контралт. Последњих година се посветила камерном музицирању уживајући у интимности музике за мање саставе. Александра Вагнер је председница одбора Удружења камерне музике Данског радија и члан управног одбора Удружења камерне музике Роскилдеа.

Татјана Симоновић рођена је у Београду, где је завршила МШ Мокрањац, а затим Факултет музичке уметности у класи професора Арба Валдме. После студија клавира, завршила је солистичку класу на Краљевском данском музичком конзерваторијуму у класи професора Хозеа Рибере. У својој музичкој каријери је имала запажене наступе као солисткиња, и као камерни музичар, у Београду, Новом Саду, Копенхагену, Оденсеу, Блобјергу, и другим данским градовима, као и у Немачкој, Словенији, Финској, Италији, Шпанији и Израелу. Убрзо после завршетка последимломских студија, Татјана се опредељује, пре свега за камерну музику, највише за сарадњу с гудачима и певачима.
Радила је у музичким школама Стеван Мокрањац, Коста Манојловић, Петар Коњовић, Ватрослав Лисински, као и на Факултету музичке уметности и на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Запослена је у МШ Др. Војислав Вучковић.
Радила је с професорима Душаном Трбојевићем, Константином Богином, Паулом Бадура Скодом, Пнином Салцман, Јулијем Вагманом, Виктором Дервијанком и другима. Одржала је бројне концерте камерне музике с признатим уметницима као што су: Микаела Фукачова, Дејан Млађеновић, Марија Мисита, Ајван Ладлоу, Ненад Ненић, Немања Марјановић, Наташа Петровић, Богдан Живановић, Уки Оваскаинен, Стефан Хаџић и други. Наступала је са бројним ученицима и студентима, као и са својом децом, Вуком и Ањом Оваскаинен.
Учествовала је на фестивалима као што су Челофест, Басоманија, КоЗарт и Шопен фест. Татјана се бави и књижевношћу, написала је ауторске збирке песама и прича, и превела двадесетак књига с енгелског језика.

Loading...