Концерт „Офелија – Кристина Нилсон грофица де Каса Миранда“

23.09.2024., 21:00

Концерт представља музички омаж оперској диви 19. века, Кристини Нилсон де Каса Миранда, првој примадони Метрополитен Опере. Програм обухвата оперске арије, соло песме и клавирске композиције везане за живот и стваралаштво уметнице, која је била инспирација бројним уметницима, писцима и највећим умовима времена у којем је живела. Осим незаборавних извођења бројних улога водећег фаха, њена бесмртна креација лика Офелије у опери Хамлет коју је за њу компоновао Амброаз Тома, остаће забележена као јединствена у антологији оперске уметности.
Концерт ће извести сопран Љиљана Миловановић Јовановић и пијаниста Миливоје Вељић. Као гошћа ће наступити виолинисткиња Мина Менделсон.
Концерт се реализује уз подршку Амбасаде Шведске у Београду.

Програм:
Жил Коен (1835–1901)
Les Bleuets (Нилсон валцер бр. 1) – посвећено К. Нилсон

Кристинa Нилсон де Каса Миранда (1843–1921)
Jag hade en vän (Имала сам пријатеља) – посвееено Њ.К.В. краљици Викторији од Шведске

Ofelias klagan (Офелијина тужбалица)

Жорж Ламот (1842–1894)
La Charmeuse Valse бр. 1, оп. 70 – посвећено К. Нилсон

Ђузепе Верди (1813–1901)
E strano! – Ah, fors’è lui – Sempre libera, сцена и арија Виолете из опере Травијата

Данијел Годфри (1831–1903)
La Refine de la Nuit-Valses бр. 1 – посвећено К. Нилсон

Шарл Гуно (1818–1893)
Air des bijoux, арија Маргарете из опере Фауст

Франсиско Шасен (1847–1922)
Ophélie Caprice Valse – посвећено К. Нилсон

Амброаз Тома (1811–1896)
Ai vostri giochi – Vi voglio offrir dei fiori – Dorme in sen, сцена и арија Офелије из опере Хамлет

Биографије:
Оперску уметницу Љиљану Миловановић Јовановић, као и њену сестру близнакињу Биљану Стафансон, музичка јавност памти као вундеркинде – Сестре Миловановић. У својој четвртој години су дебитовале на Радију, а са девет година на телевизији дуетом из Моцартове опере Чаробна фрула. Са само тринаест година објавиле су свој први албум. Љиљана Миловановић Јовановић је дипломирала и магистрирала на ФМУ у Београду. Захваљујући стипендији Владе Италије је специјализирала оперску уметност на Музичком конзерваторијуму Луиђи Керубини у Фиренци. Наступајући на престижним сценама концертних дворана и театара широм света, њен богат репертоар, чине дела Белинија, Моцарта, Доницетија, Вердија као и скандинавских и других композитора. Такође је премијерно извела дела многих савремених композитора.
Њена извођења карактерише белканто са изузетном интерпретацијом и музикалношћу и блиставим високим регистром типроним за voci belliniane. Носилац је главне роле на светској премијери музичке драме Nightingale, оп. 24 (Славуј, оп. 24) у Белгији и Пољској. Била је учесница бројних међународних музичких фестивала, као што су Моцарт фестивал, Фестивал земаља ЕУ Ода Европи (Варкива), Шопен у бојама јесени (Антонин), Music vid Malaren (Вастерос), 4. Фестивал европске песме (Варшава), Охридско лето, Јесење музичке свечаности (Скопље)…

Mиливоје Вељић (1983, Београд) је дипломирао на Катедри за клавир, а докторирао на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду.
Награђен је из Фонда Јелена Павловић као најбољи дипломац Катедре за клавир. Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за дугогодишњи допринос развијању културних делатности. Ревија Музика класика га је прогласила за најбољег мушког извођача у 2023. години.
Као афирмисани камерни музичар наступао је у Индији, Израелу, Аустрији, Француској, Италији, Швајцарској, Румунији, Мађарској, Хрватској, Црној Гори, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, у више од тридесет градова Србије, као и у енклавама на Косову и Метохији.
Често сарађује са Музичком продукцијом Радио телевизије Србије, Опером Народног позоришта у Београду и Опером и театром Мадленианум. Званични је пијаниста међународног такмичења Лазар Јовановић у претходних осам година. На фестивалу Дани Јосифа Маринковића – Обзорја на Тиси ангажован је више пута. Члан је Удружења музичких уметника Србије.
Ванредни је професор Факултета музичке уметности у Београду на Катедри за клавир, а претходно је радио као уметнички, односно виши уметнички сарадник на Катедри за соло певање.

Мина Менделсон (Београд) је дипломирала, магистрирала и докторирала у класи Ферн Рашковић на ФМУ у Београду. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристиансанду. Добитник је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима од којих се издвајају Специјална награда на Републичком такмичењу у Београду и Прва награда на Југословенском такмичењу у Котору.
Као солиста је наступала са оркестрима као што су Оркестар Универзитета у Џухаију (UIC Soloists, Кина), Нишки симфонијски оркестар, БГО Душан Сковран, Јеврејски камерни оркестар, Гудачи Светог Ђорђа, КО Concertante (Ниш) и КО Мокрањац. Била је заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран и концертмајстор Јеврејског камерног оркестра. Тренутно је концертмајстор КО Гудачи Светог Ђорђа, а од 2021. и музички директор истог оркестра.
Као солиста и камерни музичар је наступала широм Европе и у Кини. Наступала је на фестивалима као што су БЕМУС, НИМУС, БЕЛЕФ, Роси фест, Трибина композитора, Калемегдански сутони, Европски дан јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске културе у Сегедину, Охридско лето, Фестивал у Сапанци, Фестивал у Бодруму и Уметност против рата. Остварила је низ снимака за Радио и Телевизију Београд. Стални је члан Удружења музичких уметника Србије. Редовни је професор виолине на Факултету уметности Универзитета у Нишу.

Loading...