Koncert saksofoniste Alesandra Malanjina i pijanistkinje Nede Hofman

26.09.2024., 19:00

Koncert italijanskog saksofoniste Alesandra Malanjina i srpske pijanistkinje Nede Hofman-Sretenović deo je programa 11. međunarodnog festivala Belgrade Saxperience koji organizuje Udruženje saksofonista Srbije. Program čine dela francuskih kompozitora Debisija i Dezankloa, kao i čuvenog saksofoniste Vensana Davida. Za svoj prvi koncertu Beogradu koji će održati  u Galeriji SANU u četvrtak, 26. septembra u 19 sati, odabrao je i kompoziciju Dejana Despića

Festival Belgrade Saxperience se ove godine održava u periodu od 25. do 28. septembra, a nastupiće još i Piter Pelens iz Belgije, Trio Klavis iz Austrije. Festival je podržalo Ministarstvo kulture RS. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Detaljan program pogledajte ovde.

Program:
Klod Debisi (1862–1918)
Rapsodija za saksofon i orkestar

Alfred Dezanklo (1912–1971)
Preludijum, kadenca i finale

Dejan Despić (1930)
Stara pesma, za klarinet i klavir

Klod Debisi
Preludijum za popodne jednog fauna

Vensan David (1974)
Mirages

Biografije:
Alesandro Malanjino je rođen 1998. godine u Kazaranu, Italija. Studirao je saksofon kod profesora Alesandra Trijanija na Konzervatorijumu Tito Šipa u Čelji Mesapici u Italiji, gde je stekao diplomu master saksofoniste sa komentarom 110/110 con lode e menzione d’onore, koju je zaslužio takođe zahvaljujući dragocenim savetima profesora Huana Himeneza Albe tokom godinu dana provedenih na Konzervatorijumu Manuel Kastiljo u Sevilji u Španiji.
Nakon završenih studija, odlučio je da se usavršava u Francuskoj na regionalnom konzervatoriju u Versaju kod profesora Vensan Davida i njegovog asistenta Nikole Arsenijevića, a potom na Pariskom konzervatorijumu u klasi profesora Kloda Delangla, gde je stekao diplomu drugog višeg ciklus sa komentarom Très bien à l’unanimité avec les félicitations du jury 2022. godine.
Alesandro je laureat nekoliko međunarodnih takmičenja kao što su Andorra Sax Fest, Takmičenje Adolf Saks u L’aj le Rozu, Međunarodno takmičenje saksofona “Exigentia”, Marco Fiorindo Competition, Muzičko takmičenje Francuske i dr.
Alesandro nastupa kao solista i sa drugim kamernim ansamblima kao što je Ensemble Nekt sa Pariskog konzervatorijuma, sarađivao je sa brojnim orkestrima kao što su Duvački orkestar Jonico Salentina, Nacionalni orkestar Il-de-Frans, ICO Tito Schip orkestar iz Lečea.
Takođe je pozvan da drži majstorske kurseve kao predavač u Italiji na XXVII Internacionalnoj sceni saksofona u Fermu i na Konzervatorijumu za muziku Pietro Maskanji u Livornu, kao i u Herceg Novom u Crnoj Gori.

Neda Hofman-Sretenović (Beograd) je studirala klavir u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1999, i na Visokoj školi za muziku u Kelnu, gde je završila studije 2002. godine, kao stipendista DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistarske studije je završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke. Doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela.
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. je osnovala Ansambl za novu muziku Gradilište, sa kojim je održala preko 30 koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Sa istim ansamblom je pokrenula Festival savremene muzike ReConstruction 2017. godine. Učestvovala je i na festivalu Kompozitori u prvom licu u Beogradu (2004), kao i na festivalima KOMA i Lasciar vibrare. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv.Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata academica, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium Musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za CD produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Dobitnica je nagrade Aleksandar Pavlović koju dodeljuje Udruženje kompozitora za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Loading...