Koncert violinistkinje Leane Nikolov, klarinetistkinje Lare Korenjak i pijanistkinje Jovane Nikolov

02.09.2024., 21:00

Mlade umetnice, koje rade i akitvno nastupaju na koncertima širom Austrije i Nemačke, će se predstaviti beogradskoj publici delima za solo klavir kao i kamernim delima za violinu i klavir, i za klarinet i klavir.

Program:
Vasilije Mokranjac
Igre za klavir (izbor)
Igra br. 1
Igra br. 3
Igra br. 4

Klara Šuman
Tri romanse za violinu i klavir, op. 22
Andante molto
Allegretto
Leidenschaftlich schnell

Johanes Brams
Sonata za klarinet i klavir br. 1 u ef–molu, op. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Klod Debisi
Sonata za violinu i klavir u ge–molu
Allegro vivo
Intermède, Fantasque et lèger
Finale – Très animè

Biografije:
Violinistkinja Leana Nikolov (Beograd, 1995) je počela da svira sa devet godina. Završila je nižu muzičku školu u klasi prof. Vladimira Vasiljevića, i SMŠ Kosta Manojlović, u odeljenju za talente u klasi prof. Madlen Stokić, u čijoj klasi je završila osnovne studije na FMU u Beogradu. Master studije je završila na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi Margaret MekKran. Bila je dobitnica stipendije fonda za mlade talente Republike Srbije Dositeja. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, i festivalima gde je osvajala prve nagrade.
Svirala je kao članica Beogradske dečje filharmonije, orkestra Borislav Pašćan (sa kojim je nastupala i kao solistkinja velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu) i Omladinskog orkestra srednje–evropske inicijative (CEI Youth Orchestra). Sa kvartetom Vivo je nastupala širom Srbije uz mentorstvo Ljubomira Polojca. Član je Zemunskog kamernog orkestra. Godine 2017. je učestvovala u međunarodnom orkestarskom projektu Euphony. Natupala je u najznačajnim beogradskim salama. Član je udruženja mladih umetnika Vivo. Usavršavala se na majstorskim kursevima poznatih violinista. Aktivno je nastupala kao članica mnogih orkestara u Gracu i Beču.
Od 2022. godine radi kao profesor violine u MŠ Allegro Vivace u Beču. Od ove godine je članica i vođa kvarteta Amaris.

Klarinetiskinja Lara Korenjak (Ljubljana, 2001) je maturirala na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani u klasi Dušana Sodje. Studije klarineta je nastavila na Fakultetu muzičke umetnosti u Sarbrikenu u klasi Širli Bril, u čijoj klasi sada studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Ninbergu. Dok je prošlu akademsku godinu pohađala na Univerzitet u Beču (MDW) u sastavu Erazmus plus programa kod profesora Kristofaa Mosera.
Redovno nastupa kao član kamernih ansambala i orkestara. Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima (Clariarte Hartberg, Tiroler Festspiele, Klarinettentage Roth…). Kao solista je nastupala sa Duvačkim orkestrom Konzervatorijuma, Orkestrom Amadeo i Kamernim orkestrom Visoke škole za muziku u Nirnbergu.
Lara Korenjak je dobitnica mnogih nagrada i priznanja na takmičenjima u Sloveniji i u inostranstvu. Pohađala je majstorske kurseve kod svetski priznatih klarinetista i profesora. U sezoni 2022. je svirala projekat u okviru festivala Tiroler Festspiele Erl. Nastupala je na muzičkim festivalima kao što su Wien Modern, Nürnberg Open Air, Beethoven Frühling i Festival Ljubljana. Održala je solistički koncert početkom u Ljubljani u Gradskoj kući. Ove godine je nastupala u Cankarjevom domu u Ljubljani u okviru ciklusa Mladi Mladima. Lana je članica orkestra Wiener Juenesse orkestra.
Radi u Muzičkoj školi Roth u Nirnbergu. Svira na instrumentu proizvođača Schwenk&Seggelke iz Bambega.

Jovana Nikolov (Beograd, 1998) je počela da svira klavir sa osam godina. Osnovnu i srednju muzičku školu je završila u Beogradu u klasi Davorke Polojac i Siniše Radojčića. Osnovne studije je završila na FMU u Beogradu u klasi Nataše Mitrović. Master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Biljane Gorunović. U februaru 2024. godine je završila druge master studije na Odseku instrumentalne korepeticije na Univerzitetu za mukizu u Ninbergu u klasi Dunje Roboti. Jedan semestar je pohađala na Muzičkom konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Masima Gona, u okvoru Erazmus plus programa.
Učestvovala je na brojnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima, gde je postigla zapažene rezultate kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupala je u svim značajnim salama u Beogradu. Više puta je nagrađivana od strane fondova za mlade talente Dositeja. Dobitnica je stipendije za najbolje studente u Republici Srbiji kao i nagrade Slobodanka Milošević-Savić koju dodeljuje FMU najboljem studentu četvrte godine na studijskom programu za klavir. Pohađala je seminare kod poznatih pijanista. Dve godine je bila dobitnica stipendije za majstorski kurs Forum za flautu i klavir u Luksemburgu. Bila je BAYHOST stipendista u Nemačkoj. Nastupa po Bavarskoj regiji u okviru projekta Live Music Now Yehudi Menuhin.
Godine 2022. je dobila poziciju tutora na Fakultetu u Ninbergu. Trenutno radi kao profesor klavira u državnoj muzičkoj školi Kreismusikschule u Bambergu.

Loading...