ГЕТЕФЕСТ 2024 • Петак 11.10.

11.10.2024., 19:00

19.00
ЈОЊА
Немачка, 2023, 85’

Режија: Аника Мецке

Улоге: Елин Донст, Тед Трубе, Сира-Ана Фал, Пол Аренс…

Летња прича о одрастању: Јоња и Паул су другари и током распуста сваки дан проводе заједно. Јоња се кришом придружује Пауловој породици на одмору. Дани поред језера су савршени, прва љубав цвета, све док на видело не изађе једна тајна. Тих дебитантски филм о почетку пубертета, који се одликује изузетно добрим запажањима.

Награде: Награда за сценарио Савета за радио и телевизију медијске куће МДР у оквиру фестивала „Златни врабац 2023“; Филмска награда Брауншвајга 2023 (Елин Донст); Филмска награда Баден-Виртемберга за најбољи играни филм 2023;

Филм се приказује на немачком језику са српским и енглеским титловима

 

21.00
ЂАВОЉЕ ВРЕЛО
Аустрија, Немачка 2024, 121’

Режија: Вероника Франц, Северин Фиала

Улоге: Ања Плашг, Марија Хофштетер, Давид Шеид, Елиас Шуценхофер…

Аустрија, средином 18. века. Млада жена Агнес удаје се за сељака Волфанга и сели се из родног села на осамљену фарму Лизлфелнер, коју Волф води са својом мајком Генглин. Међутим, Агнес не успева да се уклопи у нову средину, а притисак на њу додатно расте пошто никако не може да остане у другом стању. Полако губи контролу над својим животом и покушава да нађе излаз тако што признаје да је убила мало дете. Депресивна Агнес прижељкује смртну казну, верујући да би је самоубиство неизбежно одвело у вечито проклетство.

Фестивали / Награде: Берлин – „Сребрни медвед“ за изузетно уметничко остварење; Фестивал аустријског филма „Дијагонале“ – најбољи звук у играном филму; Аустријска филмска награда 2024. за најбољи филм, главну женску улогу (Ања Плашг), споредну женску улогу (Марија Хофштетер), камеру (Мартин Гшлахт), сценографију, шминку, монтажу и музику (Ања Плашг као Soap&Skin)

Филм се приказује на немачком језику са српским и енглеским титловима

Loading...