Koncert trija „Trilium“

21.10.2024., 21:00

Trio čine studenti Fakulteta muzčke umetnosti u Beogradu, flautistkinja Biljana Beara, violončelista Luka Bošković i pijanista Ognjen Milosavljević. Na programu su dela Hajdna, Vebera i Gobera.

Program:
Jozef Hajdn
Klavirski trio br. 31 u Ge–duru, Hob. 15/15
Allegro
Andante
Finale – Allegro moderato

Karl Marija fon Veber
Trio za flautu, violončelo i klavir u ge–molu, op. 63
Allegro moderato
Scherzo – Allegro vivace
Schäfers Klage – Andante espressivo
Finale – Allegro

Filip Gober
Par un clair matin iz Aquarelles

Biografije:
Biljana Beara (Sremska Mitrovica, 2000) je završila MŠ Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici, u klasi Tatjane Miljković. Sa 17 godina počela je da radi sa Simonidom Rodić. Završila je osnovne akademske studije flaute u klasi Miomira Simonovića 2023. godine. Trenutno je studentkinja master studija na dva studijska programa: flauta u klasi Miomira Simonovića, i kamerna muzika u klasi Tee Dimitrijević. Usavršavala se na majstorskim kursevima i radionicama.
Nastupala je na brojnim školskim i akademskim koncertima kao solista, i kao kamerni muzičar u različitim sastavima. Kao orkestarski muzičar je svirala u Simfonijskom orkestru FMU, Kamernom orkestru Sonore, UA MO Stanislav Binički i Orkestru Pozorišta na Terazijama. Nastupala je u koncertnim salama, kao što su Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, UK Parobrod, Konak kneginje Ljubice, Legat Josipa Slavenskog, Gvarnerijus, MTS dvorana, Narodno pozorište u Beogradu, Galerija Lazar Vozarević i Svečana sala Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici.
Osvojila je prve i druge nagrade na takmičenjima kao što su Međunarodni susreti flautista Tahir Kulenović (2020, 2023, 2024), Zemun International music competition (2023) i Međunarodno takmičenje kamerne muzike Olivera Đurđević (2024).

Violončelista Luka Bošković (Podgorica,  2001) je student četvrte godine Osnovnih akademskih studija na FMU u Beogradu, u klasi Sandre Belić. Završio je osnovnu i srednju školu UŠMB Vasa Pavić u klasi Jovane Novaković. Usavršavao se na seminarima i majstorskim kursevima.
Dobitnik je mnogih nagrada, a izdvajaju se prve nagrade na Takmičenju za kamernu muziku MFM Crne Gore i na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike Olivera Đurđević, nagrada Ministarstva Crne Gore iz Fonda za talente, kao i Srebrna lira na Takmičenju mladih Crne Gore. Učesnik je u projektima i koncertima sa različitim orkestrima i kamernim sastavima. Izdvajaju se koncerti pod okriljem UNICEF-a, Grada Podgorice i Koncert Italijanske muzike za Italijansku ambasadu. Nastupio je u salama kao što su KIC Budo Tomović, Crnogorsko narodno pozorište, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, SKC, MTS dvorana, Narodno pozorište u Beogradu i UK Parobrod. Nastupio je na festivalu Arlem. U sklopu Narni festivala u Italiji, osim solo nastupa u crkvama iz 11. i 12. veka, učestvovao je u orkestarskim projektima sa tradicionalnim indijskim instrumentom i drugim projektima. Učestvovao je u snimanju muzike za film Hrana za golubove.

Ognjen Milosavljević (Beograd, 2001) je student master akademskih studija na FMU u Beogradu u klasi Nataše Mitrović. Muzičko obrazovanje je započeo u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi Zlate Maleš, a potom u klasi Biljane Popović, u čijoj klasi je i diplomirao 2019. godine. Njegov diplomski koncert nagrađen je za najbolji diplomski ispit Klavirske katedre u njegovoj generaciji. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga.
Osvojio je prve nagrade na takmičenjima, među kojima se ističu Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Zagreb international music competition, Međunarodno pijanističko takmičenje Smederevo, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko i Međunarodno takmičenje Konstantin Veliki u Nišu. Osim solo nastupa, nastupao je i sa brojnim ansamblima. Sarađivao je sa mecosopranom Natašom Jović, violinistkinjom Anjom Petković i svirao u klavirskom oktetu Dine Hadžiomerović. Kao solista je nastupao sa UA MO Stanislav Binički, kao i sa Beogradskim orkestrom mladih (BeOM), čiji je i suosnivač.
Nastupao je u značajnijim salama, među kojima se ističu Velika sala Univerziteta Mocarteum (Salcburg), Velika sala Univerziteta UDK (Berlin), Velika dvorana i Galerija Kolarčeve zadužbine, Sala Beogradske filharmonije, Svečana sala Doma Vojske Srbije i Gvarnerijus.

Loading...