Koncert violiniste Jovane Udović i pijaniste Ukija Ovaskainena

21.10.2024., 20:00

Johan Sebastijan Bah
Partita br.1 u ha–molu, BWV 1002 / izbor
II Corrente – Double
III Sarabande – Double

Johanes Brams
Intermezzo iz Četiri klavirska komada, op. 119

Sonata za violinu i klavir br. 3 u de–molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Biografije:
Jovana Udović (Beograd, 2004) je osnovno muzičko obrazovanje završila u klasi prof. Lidije Ranković. Stekla je srednje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Dragutina Mladenovića sa nagradom za najbolje odsviran diplomski ispit. Studije je započela na Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Roberta Lakatoša, a nastavila u istoj klasi na FMU u Beogradu, gde je trenutno četvrta godina.
Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim  takmičenjima, od kojih su najznačajnije: pobednik takmičenja Vasko Abadžiev u Bugarskoj (2023), prva nagrada i specijalna nagrada za izvođenje Rumunskog autora na međunarodnom takmičenju Eugen Kutenu u Rumuniji (2015), prve nagrade i laureat na Republičkom takmičenju u Beogradu, prva nagrada i specijalna nagrada Art Centra na takmičenju Talenti za Evropu u Slovačkoj (2017), treća nagradua na takmičenju Jaroslav Kocijan u Češkoj (2017), laureat i prva nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača Niš (2017, 2019), prva i druga nagradu na međunarodnom takmičenju Ohridski biseri. Na muzičkom festivalu Kustendorf Klasik 2023. godine bila je dobitnica nagrade porodice Kusturica. Dobitnica je Svetosavske nagrade za 2020. godinu, takođe je nosilac nagrade iz fonda Miodrag Macić-Mišo koju dodeljuje FMU.
Održala je solističke koncerte u značajnim salama kao što su Paviljon Cvijete Zuzorić, Galerija SANU, Galerija Artget, Narodni muzej u Beogradu, Multimedijalni centar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Kulturni centar Jadro u Skoplju. Nastupila je kao solista u pratnji orkestra Škole za muzičke talente na Gala koncertu Fondacije Dobar glas u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. U Makedonskoj filharmoniji u Skoplju nastupila je na manifestaciji Violin fest na poziv člana žirija takmičenja Ohridski biseri. Aktivno je učestvovala na master klasovima renomiranih pedagoga iz zemlje i inostranstva. Kao član projekta ESYO (Evropski duh omladinskog orkestra) 2018. godine nastupala je na koncertima širom Italije i Slovenije, dok je tokom 2022. godine učestvovala na orkestarskom festivalu YEC (Young Euro Classic) i nastupila u Koncerthausu u Berlinu. Kao član orkestarskog projekta Styriarte nastupala je 2023. godine u Gracu, a kao koncertmajstor Beogradskog omladinskog orkestra svirala je na Svetskom omladinskom orkestarskom festivalu u Moskvi 2024. godine.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope, i.o. na festivalima kao što su: Likovi pijanizma u Teatru Marinski, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Espo, međunarodna nedelja pijanizma. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u roku od jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
On je studirao na Sibelijus Akademiji u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Osim toga, radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima poput Pnine Salcman, Andraša Šifa, Emanuela Krasovskog, Čarlsa Rozena, Jalija Vagmana i Fua Conga.
Uki Ovaskainen je svirao kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom „Tapiola“, kao član i pijanista. U okviru organizacije Artlink, proširio je svoju pedagošku aktivnost, radeći sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente, on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim izvođačima.

Loading...