Lutkarska predstava na Kalemegdanu ▪︎ Danijela Ortiz ▪︎ Otvaranje 60. Oktobarskog salona

20.10.2024., 13:00

Lutkarska predstava Daniele Ortiz, umetnice iz Perua, koja će biti predstavljena premijerno na trgu ispred paviljona Cvijete Zuzorić na dan otvaranja, u nedelju, 20. oktobra, u 13 časova, na alegoričan način priča o neophodnosti borbe za slobodnu reč, izraz, pogled na svet i život umetnosti koja se kritički odnosi prema ekonomskim, političkim i društvenim imperativima liberalnog kapitalizma.

————-

Danijela Ortiz (Peru, 1985) živi i radi u Urubambi. U svom radu, stvara vizuelne narative u kojima se istražuju koncepti nacionalnosti, racijalizacije, društvene klase i žanra, kako bi se kritički razumele strukture kolonijalne, patrijarhalne i kapitalističke moći. Njeni noviji projekti i istraživanja bave se sistemom kontrole migracija u Evropi, njegovom povezanošću sa kolonijalizmom i pravnim strukturama koje institucije stvaraju kako bi počinile nasilje nad rasizovanim zajednicama u znak odmazde zbog njihovog otpora. Otkako se vratila u Peru, umetnica se u svojim radovima bavi internacionalnom solidarnošću i brigom, borbama protiv ekstraktivizma kao i revolucionarnim procesima u kojima ustaje u odbranu pristupa zemljištu. Takođe se u svojim projektima bavila i peruanskom višom klasom i njenim izrabljivačkim odnosom prema domaćim radnicima. U poslednje vreme se u svom radu vratila likovnosti i ručnom radu, te proizvodi umetnost koristeći se medijima keramike, slikanja, izrade lutaka i kolaža, kao i formatima kao što su knjige za decu, kako bi učinila otklon od evrocentrične estetike konceptualne umetnosti.

Pored bavljenja umetnošću, Danijela Ortiz je i majka troje dece, drži predavanja, radionice i učestvuje u različitim diskusijama i borbama protiv evropskog sistema za kontrolu migracija, imperijalizma, institucionalnog rasizma i judicijalizacije majčinstva.

Među skorašnjim samostalnim izložbama izdvajaju se: Tiro al blanco, Arte Fiera 2024, Bolonja (2024); Die Kinder der Kommunisten II, Kunstverein Wiesbaden, Visbaden (2023); I figli dei Comunisti I, Laveronica, Modika (2023); La Rebelión de las Raíces, àngels barcelona, Barselona (2023) i Take my blood and write on the soil, the people must know that we are being taken prisoners. An anti-colonial bow to the Cromotex Union, Theater Neumarkt, Cirih (2023). Među skorašnjim grupnim izložbama izdvajaju se: The Disobedience Archive, 60. Bijenale u Veneciji (2024); True Colors, Umetnička fondacija AkzoNobel u okviru Kunstmuseum u Hagu (2024); Anti-Futurismo Cimarrón, La Virreina Centre de la Imatge, Barselona (2024); Looking a-way: Othering in/of the (semi)periphery, tranzit, Slovačka (2024); A Model, Mudam Luksemburg, Luksemburg (2024); GUT_BRAIN 1. Destructive Desires and Other Destinies of Excess, Galerija Blekvud, Toronto (2024) i Preludio. Intención poética, Kolekcija MACBA, MACBA, Barselona (2024).

Loading...