21. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – БОЈАНА ДИМКОВИЋ и ДУШАН ТОРОМАН

04.11.2024., 18:00

Двадесет прво издање фестивала посвећеног чембалу отвориће чембалисти Бојана Димковић и Душан Тороман који ће извести концерт под називом У салону мадам Бријон – mузика за чембало и пијано-форте. Ово jе прилика да се наша публика упозна са звуком и изгледом још једног историјског инструмента пиано-фортеа који је недавно стигао из Италије и увећао мали број историјских инструмената који се налазе у приватном власништву наших чембалиста.

Концерт је био најављен као део јубиларног 20. издања фестивала, али је његова реализација морала бити одложена. Драго нам је да ново издање фестивала почиње баш овим концертом.

Програм:
Анри-Жозеф Ригел (1741–1799)
Три дуа за пиано-фоте и чембало, оп. 14
Дуо бр. 1 у Ес–дуру
Allegro maestoso
Minuetto
Andante moderato
Presto

Дуо бр. 2 у це–молу
Allegro non troppo
Adagio
Presto

Дуо бр. 3 у Ге–дуру
Marche
Menuet
Polonese
Allegro

Жан-Франсоа Тапре (1738–1822)
Концертантна симфонија у Ге–дуру за чембало, пијано-форте и оркестар ad libitum, oп. 15
Allegro moderato
Tempo di Menuetto

Биографије:
Бојана Димковић води разноврсну каријеру као пијанисткиња, чембалисткиња и камерни музичар. Често сарађује са истакнутим појединцима и ансамблима. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду на позицији уметничког сарадника у оквиру Полиинструменталне катедре.
Њени концертни ангажмани укључују извођења у Словенији, Црној Гори, Италији, Ирској, Великој Британији, Норвешкој, Пољској и на Исланду. Наступала је на фестивалима Челтенам, Оксфорд лидер, Лондон Хендл, Фестивал пољске музике у Кракову… Редовно наступа на свим значајним фестивалима у земљи.
Као солиста је наступала са ансамблом Die Kölner Akademie, Оркестром Радио-телевизије Србије, Гудачима Светог Ђорђа, ансамблима New Trinity Baroque и Метаморфозис. Као активни поборник нове музике Бојана је члан дуа са виолончелистом Ђорђем Милошевићем чија се извођачка активност фокусира на промоцију дела српских композитора. Такође је члан оснивач дуа Шумањски/Димковић са баритоном Кшиштофом Шумањским. Они својим програмима публици успешно представљају неоткривена и заборављена дела. Бојана је претходни носилац Хенри Ричардсон награде, стипендиста фондације Wall Trust, победник такмичења Петар Коњовић и финалиста такмичења Kathleen Ferrier Awards и Royal Overseas League. По завршетку школовања у Персл школи за музичке таленте, основне и вишеструке мастер студије завршила је на Гилдхол школи за музику и драму у Лондону. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду.

Душан Тороман је дипломирао клавир на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе 18. и 19. века на оригиналним инструментима при Академији Бартоломео Кристофори у Фиренци. Такође је дипломирао чембало на Конзерваторијуму Ђ. Росини у Пезару. Победник је међународних такмичења Broadwood Harpsichord Competition у Лондону, Tournoi International de Musique у Паризу и Concorso Internazionale Wanda Landowska у граду Руво ди Пуља.
Као солиста и камерни музичар је свирао у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији… Наступао је са ансамблима као што су New Trinity Baroque, Arbor Dianae, Симфонијски оркестар РТС-а, УА Станислав Бинички и Гудачки оркестар Шлезингер као солиста изводећи концерте Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија, Моцарта и Бетовена.
Ангажован је као корепетитор на Катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Концерт реализујемо уз подршку Галерије САНУ.
Захвалност на уступљеном чембалу дугујемо Макрис фондацији.

 

Loading...