Koncert violinistkinje Eme Simović i pijanistkinje Natalije Mladenović

25.11.2024., 21:00

Mlada violinistkinja Ema Simović je studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada, a publici će se predstaviti delima Mocarta, Bramsa i Čajkovskog. 

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 21 u e–molu, K. 304
Allegro
Tempo di Menuetto

Joahens Brams
Skerco za violinu i klavir u ce–molu

Petar Iljič Čajkovski / Leopold Auer
Arija Lenskog za violinu i klavir

Joahens Brams
Sonata za violinu i klavir br. 3 u de–molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Biografije:
Ema Simović (2005) stekla je osnovno i srednje muzičko obrazovanje, sa glavnim predmetom-violina, u MŠ Mokranjacu Beogradu, u klasi prof. Tijane Žarković. Diplomirala je sa pohvalom Marija Petrović i Janko Ristić kao najbolji učenik Odseka za gudačke instrumete, kao i sa pohvalom Milorad i Zagorka Apostolović za najbolji diplomski ispit na odseku. Od 2022. godine je student osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi vanr. prof. dr. um. Marije Misite. Usavršavala se na majstorskim kursevima.
Osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su prve nagrade na takmičenju Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije (2016), UMBŠS (2017), Zlatne stepenice (Valjevo, 2022) i Internacionalni susreti violinista (Sremski Karlovci, 2022).
Nastupala je u mnogim salama u Beogradu, uključujući i scenu Kolarčeve zadužbine na kojoj je svirala kao solista, SKC, Galeriju Artget, Kulturni centar na Čukarici i Hrišćansku adventističku crkvu. Dobitnica je stipendija Fondacije za mlade talente grada Beograda (2018) i Dositeja (2023) za ostvarene rezultate na takmičenjima u toku srednje škole. Godine 2020. je položila audiciju za mladi orkestar Kraljevskog Koncertgebau orkestra, sa kojim je nastupila u Amsterdamu i Kelnu, pod dirigentskom palicom Danijela Hardinga. Godine 2024. je primljena u Omladinski orkestar Zapadnog Balkana (WBYO), sa kojim je kao zamenik koncertmajstora, nastupala širom zapadnog Balkana kao i na sceni Koncerthausa u Berlinu. Aktivan je član Beogradskog orkestra mladih (BEOM) i Srpske omladinske filharmonije Naisus. Nastupala je kao član orkestra Beogradski simfoničari i kao član ansambla 13 gudača.

Natalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od svoje jedanaeste godine, pohađala je Centralnu srednju specijanu muzičku školu pri Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, gde je studirala u klasi Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspehom i stekla zvanje magistra umetnosti. Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjima Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu.
Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Danske, Crne Gore, Hrvatske… Kao solista je nastupala sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opere Zora D. i Maratonci I. Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim violončelistima, kao što su Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope i violinistima Sretenom Krstićem, Matejom Marinkovićem, Jovanom Kolundžijom, Li Čuan Đinom i Srđanom Grujićem. Bila je klavirski saradnik na javnom času u Beogradu koji je održao Miša Majski. Učestvovala je na festivalima, kao što su BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo fest i Međunarodna tribina kompozitora. Bila je angažovana kao oficijelni klavirski saradnik na takmičenjima Muzičke omladine. Zaposlena je kao vanredni profesor za užu umetničku oblast Klavir – uporedni predmeti na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

Loading...