Марија Мара Росандић, прва дама српске фотографије

14.02.2019-07.03.2019, 12:00-20:00

Галерија АРТГЕТ

Уметничка директорка Галерије Артгет у 2019: Милена Марјановић

Марија Мара Росандић

Ауторски истраживачки пројекат Милене Марјановић

14. 2 – 7. 3. 2019.

Нова излагачка сезона према концепцији уметничке директорке Галерије Артгет  у 2019. Милене Марјановић посвећена је првој школованој фотографикињи код нас Марији Мари Росандић.

Марија Мара Росандић, рођена Богдановић (Рума, 1883  ̶  Београд, 1954), прва је српска школована фотографкиња и једна од првих школованих фотографкиња на Балкану. Била је стручни сарадник првог српског фото-часописа Фотографски преглед, оснивач првог фото-клуба у нас, 1928. године – Београдског фото-клуба – и једина и прва жена члан Управног одбора. Осим тога, имала је свој фото-атеље, најпре у Загребу, а затим је неколико променила и у Београду.

Без обзира на поменуте податке, њен лик и дело нису познати широј јавности, иако је била и супруга великог вајара Томе Росандића  ̶  аутора скулптуре „Играли се коњи врани и са њима див јунаци“ (1939), која се налази испред Народне скупштине Србије, чија је готово сва дела зналачки снимила, а фотографски портретисала и београдску елиту после Првог светског рата, у време када су сценом зрачили Црњански, Војновић, Краков, Жанка, краљевска породица, као њихов пријатељ али и уметница коју су веома поштовали.

Изложба у Галерији Артгет донеће многа дела из бројних музејских и приватних колекција у Београду и Загребу.

Више о уметничкој директорки М. Марјановић прочитајте овде.

Милена Марјановић биографија

Marija Mara Rosandić, Autoportret, © Kolekcija Miroslava Aleksandrića

Loading...