Дани израелског филма од 19. септембра у Дворани КЦБ-а

19.09.2019., 16:00

Дани израелског филма, фестивал у организацији Амбасаде Израела и Културног центра Београда, одржава се од 19. до 22. септембра у Дворани КЦБ-а, а програм чини шест награђиваних, стилски и тематски различитих остварења која публици нуде увид у тенденције савремене израелске кинематографије.

Фестивал укључује и скромни омаж Авију Нешеру, прослављеном израелском редитељу, чије награђиване драме отварају и затварају фестивал. Нјегов филм “Нека друга прича” из 2018. године истинита је прича о двема женама које су растрзане између живота у конзервативним оквирима ортодоксне заједнице и слободнијег живота. На путу ка променама и испуњењу наилазе на отпор својих породица, које их не подржавају. “Грешни” говори о две сестре које које откривају породичну мистерију из Другог светског рата која баца мрачну сенку на њихове животе.

Дани израелског филма београдској публици представљају и новије ауторе, па је на програму дебитантско остварење редитеља Елирана Малке “Неверник”, комедија инспирисана стварањем ултраортодоксне религиозне политичке партије Шас која заступа интересе сефардских Јевреја. Први играни филм признатог документаристе Ницана Гиладија “Венчање на папиру” је емотивна прича о младој девојци са благом менталном ометеношћу, која радећи у фабрици тоалет-папира сања о независности од заштитнички настојене мајке и љубавној причи са срећним крајем. Најгледанији израелски филм у протекле три деценије, комедија “Било им је суђено”, дебитантско је остварење Одеда Раза о двојици криминалаца који преживљавају терористички напад у Јерусалиму и решавају да из корена промене своје животе. На програму је још једно дирљиво остварење о комплексним породичним односима, филм “Пертле”, прослављеног режисера Јакоба Голдвасера о вези оца и сина са посебним потребама.

Сви филмови који ће бити приказани на фестивалу имаће и српски и енглески титл.

Карте су у продаји од 6.09. по цени од 300 динара на благајни Дворане КЦБ-а.

Радно време благајне је свакога дана од 16.00 до 21.00

Четвртак, 19. септембар од 20.00
„Нека друга прича”
Израел / 2018 / Драма / 112’

Режија: Avi Nesher
Сценарио: Avi Nesher, Noam Shpancer
Улоге: Sasson Gabai, Joy Rieger, Yuval Segal, Maya Dagan, Nathan Goshen, Maayan Bloom

Одлучна млада жена неочекивано доноси одлуку да се уда за младића који припада затвореној јеврејској ортодоксној заједници у Јерусалиму. Нјени разведени, секуларни родитељи и њен деда кују план да осујете венчање, уз непредвидиве последице.

Фестивали & награде: Међународни филмски фестивал у Хаифи – Филм отварања / Међународни филмски фестивал у Торонту – Званична селекција / Израелски филмски фестивал у Лос Анђелесу – Филм отварања / Израелски филмски фестивал – Награда публике за најбољи дугометражни филм

Трејлер:

 

Loading...