Мултимедијски концерт „Свет музике за клавир“

25.11.2019., 20:00

Пијанисткиња Радмила Стојановић је осмислила концертни програм којим води љубитеље клавирског звука кроз историју развоја овог инструмента. На програму су дела Баха, Моцарта, Бетовена, Шопена и других познатих аутора.

Програм:
Доменико Скарлати
Соната у Це–дуру

Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и Фуга у це–молу (Добротемперовани клавир, I св)

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната бр. 11 у А–дуру, КВ 331
III Alla Turca – Allegretto (Rondo)

Лудвиг ван Бетовен
Соната бр. 17 у де–молу, оп. 31/2
III Allegretto

Фредерик Шопен
Фантазија-Импромпти у цис–молу, оп. 66

Клод Дебиси
Арабеска бр. 1 у Е–дуру

Сергеј Прокофјев
Прелид у Це–дуру

Константин Бабић
Отплетуммобиле у Це–дуру из збирке Шаљиви прелиди

Биографија:
За иницијални контакт пијанисткиње Радмиле Стојановић (Београд) са музиком заслужни су родитељи Никола и Славица Милосављевић. Формално музичко образовање стекла је у МШ Корнелије Станковић у Београду прво у класи проф. Бојана Бруна а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелаче који су педагошким залагањем утицали на њен пијанистички развој и професионално опредељење. Статус академског музичког уметника стиче на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. мр Невене Поповић код које је дипломирала и магистрирала. Студирала је чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић.
Усавршавала се код проф. Икуко Ендо (Јапан), финалисткиње пијанистичког такмичења Фредерик Шопен у Варшави (Пољска), током школовања освајала највиша места на такмичењима пијаниста и камерних састава и концертирала самостално и/или у дуо саставима (Душан Жарковић, кларинет; Душан Стојановић, виолончело) на међународним фестивалима у Србији (Чело фест), Црној Гори (Дани музике), Мекедонији (Охридско лето) као и на Светској изложби – EXPO 2015 у Милану.
Остварила је архивске снимке за РТС, гостовала у медијима, учествовала у снимању програма тематских радио-телевизијских музичких емисија и снимила три CD-а уметничке музике за виолину/виолончело и клавир.
Педагошку каријеру започела је радом са талентованим ученицима београдских музичких школа. Била је аутор музичке радионице за децу Славуј, серије едукативних концерата Хајде да се упознамо са камерном музиком, и аутор/коаутор бројних уметничких пројеката и семинара о камерној музици за унапређивање рада наставника у музичким школама. Запослена је на Учитељском факултету у Београду и предаје предмете Вокално-инструментална настава и Камерна музика. До данас је музички описменила преко 2500 студената. Квалитет њеног педагошког рада студенти перманентно оцењују највишим оценама. Континуирано приређује концерте за студенте, стручну публику и шири аудиторијум у циљу промоције вредности уметничке музике.
Од 2001. године Радмила Стојановић значајно проширује круг интересовања не само за другачије начине уметничког деловања већ се посвећује и научним активностима. Од тада њена уметничка каријера несмањеном јачином тече паралелно са научном. Подручју науке доприноси писањем и објављивањем радова о музичкој уметности, музичком образовању ученика/студената и квалитету уџбеника. На Универзитету у Београду је докторирала 2018. године (област: методичко-дидактичке науке).
Сарађивала је са Заводом за унапређивање образовања и васпитања. Често је ангажована по позиву музичких школа да у улози клавирског сарадника са богатим музичким искуством подржи развој младих инструменталиста. Ове године је прихватила позив да буде гостујући професор – клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји.
Члан је организационог одбора EDUVISION међународне конференције у Љубљани, Удружења музичких уметника Србије и Удружења пијаниста Србије.

Loading...