НЕДЕЉА ТУРСКОГ ФИЛМА Свечано отварање / 19.3. / 20.00 отказано

19.03.2020., 20:00

НЕДЕЉА ТУРСКОГ ФИЛМА
Свечано отварање
19. март 2020, 20:00
Дворана Култуног центра Београда

Пројекат „Недеља турског филма“ Institut Yunus Emre реализује широм света у циљу промовисања турске кинематографије и њеног представљања широј публици. Данас када се турске серије прате широм света с великим усхићењем и оборају рекорде гледаности, пројекат „Недеља турског филма“ додатно доприноси популаризовању турског филмског стваралаштва. Пројекат започет 2018. године реализован је тада у 13 различитих земаља, да би у 2019. години тај број земаља достигао 20. У оквиру пројекта одржавају се филмске радионице, предавања и дружења са глумцима, редитељима, сценаристима и продуценатима.
Филмске пројекције реализоване подсредством широке мреже Института Yунус Емре имају за циљ приближавање турске кинематографије и културе филмском сектору, интелектуалним круговима, студентима и уопште свима које показују интересовање за турске филмове и ТВ серије.
Институт у свему овоме не заборавља стуб турске кинематографије, продукцијску кућу Јешилчам, стога у оквиру програма „У част старих мајстора“ окупља и љубитељима филма представља угледне и, у свету турске кинематографије, незаменљиве глумце, редитеље, продуценте и сценаристе.
Поред играних филмова приказују се и документарни и краткометражни, а многобројним садржајима попут изложби биоскопских плаката и предмета поспешује се културна интеракција на пољу кинематографије.
Поред поменутих активности, Институт омогућава приказивање турских филмова на међународним фестивалима који се одржавају у многим земљама света и има за циљ да сектору турске кинематографије омогући интеракцију са међународним круговима љубитеља филма уз учешће режисера, глумаца, продуцената и  сценариста.

Карте ће се од 10. 3 продавати по цени од 250 динара на благајни Дворане КЦБ-а.
Радно време благајне је свакога дана од 16.00 до 21.00.

П Р О Г Р А М

Четвртак, 19. март 2020.
Свечано отварање
20.00     КОШНИЦА, 2019, 93 мин.
Редитељ: Ејлем Кафтан
Продуцент: Џанол Балкаја, Ејлем Кафтан
Сценарио: Ејлем Кафтан
Улоге: Мерјем Узерли, Фејаз Думан, Хакан Карсак

Након пројекције филма следи Q&А са глумицом Мерјем Узерли (султанија Хурем), редитељком Ејлем Кафтан и продуцентом Мустафа Караденизом.

Ајша (Мерјем Узерли), чији рад у Немачкој никако не иде онако како би желела, напрасно одлази у свој родни Артвин (село окружено висоравнима црноморске регије у Турској) када прими вест да јој је мајка тешко болесна. У аманет, мајка Ајши оставља пчеларство које је њој остало као успомена на њену мајку. Филм говори о жени која се бави пчеларст вом и њеној борби са природом. Ово је најновији филм Мерјем Узерли, која је оживела улогу султаније Хурем у ТВ серији „Сулејман Величанствени”.

Loading...