Вокална и инструментална лирика композиторке Вере Миланковић

04.10.2021., 20:00

Сопран Марија Брајковић, флаутиста Милош Микетић и пијанисткиња Маша Бабић представиће одабране композиције композиторке Вере Миланковић насталих у периоду од 1991. до 2015. године. Концерт је подржао СОКОЈ.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији АРТГЕТ ограничен, а сва места за овај концерт су попуњена.

Програм:
Вера Миланковић
Ој ђевојко где си ружу брала (2009)

Одби се грана јоргована соло песма из циклуса Милошева Србија (1999)

С оне стране Дунава (2004)

Девојка јунаку прстен повраћала соло песма из циклуса Милошева Србија

Музичка мапа Србије – Ситан камен до камена

Под ноћ пођох
Колика је Јахорина планина из циклуса Милошева Србија

Градином цвеће цветало (2002)

Девојачко коло (2015)

Извор вода (1999)

Заспала девојка

Момачко коло (2015)

Из збирке Корали српских духовних празника (2001)
Цвети
Рождевство
Свети великомученик Георгије

Ноктурно (1991)

Музичка мапа Србије – Оф датим злато злаћено

Норвешко небо (2011)

Срећа (2005)

Тајна места (1995)

Предосећање (2003)

Биографије извођача:
Марија Брајковић, сопран (Ариље) је средње музичко образовање стекла на одсеку за теорију у Београду у МШ Јосип Славенски. Одсек за соло певање завршила је у МШ Станковић. Дипломирала је на ФМУ у Београду на Одсеку за музичку теорију и педагогију. Као соло певач каријеру је започела наступима у оквиру радионице за клавирску музику Миланке Мишевић, у којој од 2008. године изводи и негује репертоар српске и руске соло песме, у репрезентативним концертним салама града Београда. Први солистички концерт остварила је у Галерији Прогрес октобра 2015. године под називом Концерт соло песама српских композитора на стихове Десанке Максимовић у сарадњи са пијанисткињом Ивом Миланов. Овај тематски концерт одржан је и у Библиотеци града Београда (2016), Народној библиотеци Србије (2016, 2017), библиотеци Љубиша Р. Ђенић на Златибору (2017), као и у Српском културном центру у Паризу (2018). Значајне критике добила је за тематски концерт под називом Дечија соба са соло песмама руских композитора инспирисаних детињством, а који је изведен у марту 2018. у Галерији Коларчеве задужбине. Марија Брајковић је запослена као наставник музичке културе у Спортској гимназији у Београду. Написала је два уџбеника за предмет Музичка култура (Музичка култура 7 и Музичка култура 8 ) за издавачку кућу БИГЗ.

Милош Микетић (Пећ, 1989) завршио је основну и средњу музичку школу др Војислав Вучковић у Београду, радећи са професорима Станом Крстајић, Владимиром Цветковићем, Иваном Поповић и Невеном Глишић под чијим је менторством и дипломирао. Основне и Мастер студије завршио је у класи проф. Љубише Јовановића на Факултету музичких уметности у Београду. Усавршавао се на курсевима реномираних флаутиста као што су Љубиша Јовановић, Дејан Гаврић, Матеј Зупан, Михаел Мартин Кофлер, Еухение Молинер и Ендре Варга. Редовно сарађује са младим композиторима ФМУ чија је дела изводио на фестивалима КОМА и ФЕСТУМ. Био је члан оркестра Филхармоније младих Борислав Пашћан (2004-2008), као и ансамбла Мали оркестар композитора проф. Зорана Петровића. Током студија је био редовни члан ансамбла флаутиста Флаутино Лола класик проф. Љубише Јовановића. Заједно са пијанисткињом Машом Бабић и виолинисткињом Александром Стојиљковић наступа од 2013. године у трију АкустХиК. Трио је остварио запажене наступе у већим београдским салама (Културни центар Београда, Коларац, Галерија Прогрес, Народна библиотека Србије). Педагошко искуство стицао је у Музичкој школи у Суботици,  МШ Јосиф Маринковић у Вршцу и МШ Владимир Ђорђевић у Београду, а данас ради у Музичкој школи Мокрањац у Београду. Један је од оснивача уметничког удружења КЛАССИКУМ у оквиру кога успешно реализује пројекат Класика у посети који је 1 од 10 победника Центрифуга конкурса 2017/2018. године.

Маша Бабић (Загреб, 1990) је одрасла у Београду где је завршила основну музичку школу у класи проф. Љиљане Турлаков и СМШ Станковић у класи проф. Иване Јасић. Са 16 година је уписала ФМУ, а дипломирала је и завршила мастер студије у класи проф. Лидије Станковић. Специјалистичке студије камерне музике завршава 2013. године у класи проф. Јасне Туцовић. Исте године одлази на трогодишње мастер студије из камерне музике у класи реномираног професора Чиа Чоу на Универзитету у Грацу, паралелно се усавршава и у педагошким студијама клавира у класи проф. Ајами Икеба на истом факултету. Током школовања је често наступала у земљи и иностранству (Италија, Француска, Енглеска, Румунија, Бугарска, Аустрија, Шпанија, Хрватска, Босна и Херцеговина). Од освојених награда на такмичењима у категоријама соло и камерна музика, издваја се прва награда на такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу 2000. године, а њој је најдраже признање прво место на фестивалу у Марсеју 2008. Године након кога је наступала у Букурешту, у Атхенеум театру. Усавршавала се на мајсторским курсевима Арбо Валдме, Владимира Стојнића, Мирјане Рајић, Лидије Бизјак, Игора Ласка. Од 2011. ради као корепетитор на Гудачком одсеку у СМШ Јосип Славенски, а од децембра 2011. бави се и организацијом концерата класичне музике. По повратку са студија из иностранства ради као корепетитор на гудачком и соло певачком одсеку и наставља да одржава активну сарадњу са колегама из Граца, Беча и Лондона, те редовно наступа у иностранству. Године 2017, са колегама је основала уметничко удружење КЛАССИКУМ и . У току ове године наступала је на затварању фестивала класичне музике у Пули са кларинетистом Дарком Хорватићем, као и на онлине фестивалу класичне музике NexTus, а њена композиција Одлагање се нашла на овогодишњем издању Femixete. Од 2021. године је и сарадник Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Loading...